ßßß Cookit - przepis na SORBET Z PERSYMONY

SORBET Z PERSYMONY

nazwa

Składniki

Wykonanie

Kaki, hurma, hebanowiec, szaron to nazwy tego samego owocu, najbardziej znanego chyba jako persymona. Owoc wygląda jak pomarańczowy pomidor, a smakuje jak śliwka. Istnieją badania, które stwierdzają, że persymona ma właściwości hamujące rozwój komórek nowotworowych.
Sorbet z persymony z mlekiem kokosowym to banalnie prosty, a jednocześnie efektowny i oryginalny w smaku deser. Ponadto sorbet można w łatwy sposób zamienić w deser na ciepło- zamrożony owoc wkładamy do mikrofalówki ustawionej na maksymalną moc, tak by nie tylko się rozmroził, ale i ogrzał.
Składniki:
1 owoc persymony
3-4 łyżki gęstego mleka kokosowego*
*Niektóre mleka kokosowe są rzadkie, a do tego deseru najlepsze jest takie o konsystencji bardzo gęstego kremu. Polecam (nie jest to reklama sponsorowana:)) mleko marki Kier, które wydaje mi się dobre i chyba dosyć tanie, w porównaniu z innymi.
Przygotowanie:
1. Owoc persymony włożyć na noc do zamrażarki.
2. Wyjąć persymonę, włożyć do mikrofalówki włączonej na tryb rozmrażania (u mnie ok. 5 minut). Gdy owoc będzie lekko miękki z wierzchu, trzymając go przez ściereczkę (nadal jest zimny) obrać ze skórki, która dosyć dobrze schodzi, a następnie, za pomocą noża, usunąć szypułkę.
3. Na talerz wyłożyć mleko kokosowe i położyć na nim owoc. Podawać od razu.
Źródło:http://melaniedziela.blogspot.com/2014/10/sorbet-z-persymony.html