Wykonanie
Kaki, hurma, hebanowiec, szaron to nazwy tego samego
owocu, najbardziej znanego chyba jako persymona.
Owoc wygląda jak
pomarańczowy pomidor, a smakuje jak
śliwka. Istnieją badania, które stwierdzają, że persymona ma właściwości hamujące rozwój komórek nowotworowych.
Sorbet z persymony z
mlekiem kokosowym to banalnie prosty, a jednocześnie efektowny i oryginalny w smaku deser. Ponadto
sorbet można w łatwy sposób zamienić w deser na ciepło- zamrożony
owoc wkładamy do mikrofalówki ustawionej na maksymalną moc, tak by nie tylko się rozmroził, ale i ogrzał.Składniki:1
owoc persymony3-4 łyżki gęstego
mleka kokosowego**Niektóre
mleka kokosowe są rzadkie, a do tego deseru najlepsze jest takie o konsystencji bardzo gęstego kremu. Polecam (nie jest to reklama sponsorowana:))
mleko marki Kier, które wydaje mi się dobre i chyba dosyć tanie, w porównaniu z innymi.Przygotowanie:1.
Owoc persymony włożyć na noc do zamrażarki.2. Wyjąć persymonę, włożyć do mikrofalówki włączonej na tryb rozmrażania (u mnie ok. 5 minut). Gdy
owoc będzie lekko miękki z wierzchu, trzymając go przez ściereczkę (nadal jest zimny) obrać ze skórki, która dosyć dobrze schodzi, a następnie, za pomocą noża, usunąć szypułkę.3. Na talerz wyłożyć
mleko kokosowe i położyć na nim
owoc. Podawać od razu.