Wykonanie
Tłusty czwartek przypada dziś.Zgodnie z tradycją możemy opychać się tłustymi słodkościami bez wyrzutów sumienia.Karnawał w tym roku mamy bardzo krótki, więc postanowiłam Was zaprosić na coś super pysznego.Moja dzisiejsza propozycja to słodkie, chrupiące ravioli z nadzieniem
jabłkowym.Szybka i łatwa do przygotowania przekąska na Tłusty Czwartek.Zapraszam ;-)
Składniki na 18 ravioli:Na ciasto:180
mąki pszennej75 ml
mleka30 g
masła7 g
drożdży w proszku lub 21 g ś wie ż ych1 łyżk a
cukruNa farsz:2
jabłka3
ciasteczek savoiardi2 łyżki
dżemu morelowegocukier puder do posypania
olej do smażeniaPrzygotowanie:Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od rozczynu
drożdżowego.W garnuszku łączymy letnie
mleko,
cukier i
drożdże. Czekamy aż się spienią.Mieszamy przesiana
mąkę i
drożdże. Dodajemy ostudzone
masło. Zagniatamy ciasto.Mieszamy razem aż wszystko będzie jednolite. Ugniatamy do uzyskania gładkiej mieszaniny, które formujemy w kulę. Kroimy kule na wierzchu na k
rzyż.Przekładamy do natłuszczonej miski, zostawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem na co najmniej godzin ę, aż podwoi swoją objętość.W międzyczasie szykujemy farsz.Trzemy
jabłka na grubej tarce, dodajemy rozgniecione
ciastka i
dżem morelowy.
Mieszamy.
Gdy ciasto zwiększy swoją objętość, szybko je zagniatamy i rozwałkujemy na cienki placek. Kroimy w nieduże kwadraty.
Na połowie kwadratów rozkładamy przygotowany farsz .
P rzykrywamy resztą ciasta tworząc trójkąt. Sklejamy brzegi pierożków.Następnie składamy jeszcze raz na pół wokół palca i sklejamy, tworząc uszko.Smażymy w głębokim tłuszczu.
Gdy będą rumiane przekładamy na ręcznik papierowy.Posypujemy
cukrem pudrem.Smacznego!Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)