Wykonanie
Jakiś czas temu mieliśmy z mężem fazę na kuchnie wschodnią. Ostatnio za sprawa oferty Biedronkowej wróciła ochota na wschodnie smaki i tak powstał ten przepis.Składniki: 700-800 gr
indyka (polecam
udziec indyczy bez kości),
cynamon,
pieprz,
sos sojowy, 1 puszka mleczka koksowego,
sok z cytryny do smaku.Przygotowanie:
indyka pokroić w kostkę posypać
cynamonem (ilość wg upodobań, ale nie może być za dużo żeby nie zabić smaku
mleczka kokosowego), mielonym
pieprzem, polać
sosem sojowym. Wszystko wymieszać i pozostawić na ok 1-2 godziny. Po tym czasie wrzucić
mięso na patelnie i obsmażyć. Następnie podlewamy
mleczkiem kokosowym i dusimy ok 20 minut. W połowie duszenia dodajemy
soku z cytryny. Jeżeli sos wyjdzie za rzadki możemy go albo odparować albo zagęścić
mąką pamiętając o wcześniejszym zahartowaniu jej, żeby nie powstały grudki.
Mięso zostało podane z zielonym
makaronem z tapioką i zieloną
herbatą.