Wykonanie
Delikatny, mało słodki deser z
mleka skondensowanego. Użyłam
mleka bez
cukru gdyż chciałam zrobić deser z
ksylitolem. Zamiast zwykłej
żelatyny mam
żelatynę w listkach - jest znacznie wygodniejsza w użyciu niż ta w proszku. O ile macie możliwość kupić - bardzo polecam.
składniki 3- 4 porcje300 ml
mleka skondensowanego bez
cukru200 ml soku z
pomarańczy1 łyżka
ksylitolu lub
cukru (lub do smaku)6 listków
żelatyny ( lub
żelatyna w proszku wg zaleceń z opakowania)1
pomarańczałyżeczką
wody pomarańczowej - opcjonalnieprzygotowanie
Pomarańczę obrać, podzielić na małe cząstki. Listki
żelatyny namoczyć. Podgrzać
sok pomarańczowy, rozpuścić w nim
cukier i
żelatynę.
Mleko wymieszać w blenderze, dolać sok, ewentualnie
wodę pomarańczową, dobrze zmiksować. Do szklanek lub dowolnych naczyń deserowych rozlać masę, do każdej nałożyć kilka kawałków
pomarańczy, przykryć folią spożywczą, wstawić do lodówki, poczekać aż stężeje. Można posypać odrobiną startej
skórki pomarańczowej. Smacznego!