ßßß Cookit - przepis na Śledź czyli ostatni dzień karnawału.

Śledź czyli ostatni dzień karnawału.

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj oprócz Międzynarodowego Dnia Pizzy mamy również ostatni dzień karnawału potocznie zwany w niektórych regionach kraju Śledziem, Śledzikiem. Niezłe pomieszanie kulinarne, a przecież niektórzy uparcie smażą jeszcze pączki i faworki … świętujmy zatem jak kto lubi i może wszak karnawał trwa tylko do dziś. Od jutra czas postu … ale post nie musi być smutny, monotonny i nudny – przynajmniej w kuchni. Obiecuję Wam :)
Na dzisiejsze ostatki przygotowałam zestaw śledzi, niektóre ukazały się już co prawda na blogu, ale właśnie dziś może Wam się przydadzą.
1 Śledzie z rodzynkami i musztardą (przepis pochodzi z bloga http://www.alemeksyk.eu/
1/2 kg śledzi a la matias (ok.6 płatów)
3 duże cebule
2 łyżki musztardy
1 łyżka miodu
2 garści rodzynek
olej słonecznikowy do zalania śledzi
wykałaczki
Filety śledziowe należy namoczyć w zimnej wodzie przez ok. 3 godziny zmieniając wodę po każdej godzinie moczenia. W ostatniej godzinie moczenia śledzi do wody ze śledziami należy dodać 3 łyżki octu aby śledzie zachowały kolor, a ewentualne ości w śledziach zmiękły. W czasie gdy śledzie się moczą należy pokroić cebulę w kosteczkę i sparzyć ją na durszlaku gorącą wodą. Po trzech godzinach moczenia, śledzie wyjąć z wody, osuszyć ułóż wewnętrzną stroną do góry i przekroić wzdłuż. Następnie posmarować musztardą i zwinąć śledzia w ślimaka spinając wykałaczką.
Na dnie słoika ułóż trochę cebuli i rodzynek następnie kilka zwiniętych śledzi i zalej delikatnym olejem i ponownie powtórz czynność i tak do wypełnienia słoika lub skończenia się śledzi … są naprawdę pyszne choć połączenie tych wszystkich smaków może wydać się wam zaskakujące.
A tu jeszcze przepis na śledzie w zalewie octowej (klik)
Przepis na śledzie w oleju (klik)
Źródło:http://sekretymaleiduze.blogspot.com/2016/02/sledz-czyli-ostatni-dzien-karnawau.html