Na ciasto:30dag mąki20 dag wegańskiej margaryny (lub olejkokosowy, ale odrobinę mniej)3 łyżki ciecierzycy z puszki1/2 szklanki cukru pudru1 łyżka jogurtusojowegoopcjonalnie 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczeniaZe wszystkiego wyrobić ciasto, podzielić na pół i rozwałkować na identyczne placki. Piec ok 15 minut w 200 stopniach. Odstawić do wystygnięcia.Na masę:20 dag wegańskiej margaryny25 dag orzechów włoskichszklanka mleka sojowego2/3-1 szklanka cukru pudruOrzechy zmielić i zalać wrzącym mlekiem. Odstawić do przestygnięcia. Zblendować z pozostałymi składnikami.Dodatkowo :1,5kg kwaśnych jabłek, np. szarej renetyJabłka obrać, zetrzeć na tarce i prażyć w garnku aż do uzyskania gęstej masy. Gorące jabłka wylać na płat upieczonego ciasta i przykryć drugim. Odstawić do ostygnięcia, a następnie posmarować z wierzchu masą, udekorować, polać czekoladą.