ßßß Cookit - przepis na Ciasto z kremem fasolowym

Ciasto z kremem fasolowym

nazwa

Wykonanie

W niektórych krajach azjatyckich słodycze robione na bazie słodkiej fasolki są bardzo popularne. Nie mogłem się powstrzymać, aby nie spróbować wykorzystać tego patentu również w swojej kuchni. Postanowiłem jednak nie podejmować od razu próby robienia np. tradycyjnych japońskich słodkości, ale przeniosłem pomysł na nasze bardziej polskie realia - zrobiłem fasolowy krem do ciasta. Wypiek okazał się bardzo sycący, a na dodatek to ciekawy sposób na przemycenie do diety dodatkowej porcji białka.
Na ciasto:
2 szklanki mąki
2/3 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki wody/mleka sojowego
paczka proszku do pieczenia (na 1/2kg mąki)
1/3 szklanki kakao
Wszystkie składniki wymieszać, wylać na blachę, piec w około 180 stopniach.
Na krem:
2 szklanki ugotowanej na bardzo miękko fasolki adzuki
1/2-1 szklanki cukru pudru (w zależności od tego, jak bardzo słodki krem chcemy)
2 łyżki kakao
2-3 łyżki oleju kokosowego
Wystarczy zmiksować na gładką masę. I przełożyć rozkrojony w poziomie placek. Opcjonalnie polać czekoladą. Jeśli nie jadłeś/-aś nigdy słodyczy z fasoli, miej na uwadze, że mają one specyficzny smak, który nie każdemu odpowiada.
Źródło:http://veganza-veganza.blogspot.com/2016/04/ciasto-z-kremem-fasolowym.html