ßßß Cookit - przepis na Tofurnik budyniowy

Tofurnik budyniowy

nazwa

Wykonanie

Bardzo prosty i szybki przepis na ciasto. Dodatkowa zaleta to spora (jak na ciasto) dawka białka pod postacią tofu. Samo przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, spokojnie można uwinąć się w pół godziny, nie licząc oczywiście pieczenia. Dodaję do masy budyniu, bo wtedy smak tofu nie jest dla mnie aż tak bardzo wyczuwalny i ciasto ma pod tym względem nieco bardziej neutralny smak.
Na ciasto:
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1-2 łyżki karobu
- ok. 1/2 szklanki oleju
- łyżeczka proszku do pieczenia
* opcjonalnie odrobina wody
Na masę:
- 2 kostki tofu naturalnego (2x200g)
- 1,5 szklanki budyniu waniliowego - ugotować wg instrukcji na opakowaniu (ja robiłem na mleku owsianym)
- 1/3 szklanki cukru pudru (może być trzcinowy)
- 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
- sok z połówki pomarańczy
- cukier z wanilią
Ciasto dokładnie wyrobić i wyłożyć nim spód foremki.
Tofu porządnie zblendować na gładką masę, dodać pozostałe składniki i ponownie zblendować.
Wylać masę na formę.
Piec około godziny w 180 stopniach.
Drobna rada, smakuje najlepiej na drugi lub trzeci dzień :)
Źródło:http://veganza-veganza.blogspot.com/2016/02/tofurnik-budyniowy.html