Wykonanie
Bardzo prosty i szybki przepis na ciasto. Dodatkowa zaleta to spora (jak na ciasto) dawka
białka pod postacią
tofu. Samo przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, spokojnie można uwinąć się w pół godziny, nie licząc oczywiście pieczenia. Dodaję do masy budyniu, bo wtedy smak
tofu nie jest dla mnie aż tak bardzo wyczuwalny i ciasto ma pod tym względem nieco bardziej neutralny smak.Na ciasto:- 1/2 szklanki
mąki pszennej- 1/2 szklanki
mąki pszennej pełnoziarnistej- 1/2 szklanki
cukru pudru- 1-2 łyżki karobu- ok. 1/2 szklanki
oleju- łyżeczka
proszku do pieczenia* opcjonalnie odrobina
wodyNa masę:- 2 kostki
tofu naturalnego (2x200g)- 1,5 szklanki budyniu
waniliowego - ugotować wg instrukcji na opakowaniu (ja robiłem na
mleku owsianym)- 1/3 szklanki
cukru pudru (może być trzcinowy)- 2-3 łyżki
mąki ziemniaczanej- sok z połówki
pomarańczy-
cukier z
waniliąCiasto dokładnie wyrobić i wyłożyć nim spód foremki.
Tofu porządnie zblendować na gładką masę, dodać pozostałe składniki i ponownie zblendować.Wylać masę na formę.Piec około godziny w 180 stopniach.Drobna rada, smakuje najlepiej na drugi lub trzeci dzień :)