Wykonanie
Jak twierdzą sami Czesi, Pražská Šunka, jest ich oryginalnym produktem, którego autorem był praski rzeźnik František Zvěřina w XIX wieku. Bardzo przypomina prosciutto w smaku, chociaż jest zupełnie inaczej przygotowywana. Dziś nieco zapomniana, ale w Czechach to nadal rarytas. Zazwyczaj podaje się ją jako przystawkę z
chrzanem, albo wykorzystuje do przygotowania drugiego dania. Poniżej przepis na oryginalny praski gulasz. To idealne zimowe danie obiadowe, sycące i pyszne. Idealnie do niego pasuje oczywiście czeskie
piwo.Składniki na 4 porcje:600 g
wołowiny do duszenia (użyłam karczku)1 łyżka
przecieru pomidorowegośrednia
cebulaząbek
czosnku2
listki laurowe4 ziarna
ziela angielskiegopół łyżeczki
tymiankuchrzan4 duże plastry
szynki60 g
parówek lub
kiełbasyolejsól,
pieprzDo podania:
korniszony, knedel bułczany
Mięso pokroić w kostkę,
cebulę drobno posiekać. Na
oleju zeszklić
cebulę, dodać
mięso, podsmażyć i dodać przecier, przekrojony na pół
czosnek i
przyprawy. Podlać
wodą tak żeby przykryła
mięso, dusić do miękkościPrzygotować roladki z
szynki posmarowanej
chrzanem,
parówki pokroić na ok. 2 cm kawałki, podsmażyć na brązowo na
oleju. Roladki i
parówki podawać z gulaszem jak na zdjęciu.