ßßß Cookit - przepis na Surówka z kapusty pekińskiej i selera naciowego

Surówka z kapusty pekińskiej i selera naciowego

nazwa

Wykonanie

Seler naciowy to bogactwo witamin i soli. Co za tym idzie doskonały materiał na surówki i sałatki. Na moim stole gości kilka surówek i sałatek w których w skład wchodzi seler naciowy.
Dzisiaj podam przepis na wyjątkowo prostą i łatwą surówkę.
Składnik
- 1/2 kapusty pekińskiej
- 3-4 gałęzie selera naciowego
- 1 duże jabłko
Dresing
- 2 łyżki oliwy ( może być z oliwek ja używam rzepakowego)
- sól, pieprz do smaku (na czubek łyżeczki)
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka octu ryżowego lub winogonowego , zamiennie sok z cytryny.
Wykonanie
- umyć warzywa i osuszyć.
- kapuste posiekać w drobne wiórka, seler w cienkie plasterki, jabłko w slubki można zetrzeć na tarce o
grubych oczkach.
- wszystko razem wymieszać.
- składniki dresingu wymieszać w osobnym naczyniu, doprawic jesli jest to konieczne
- polać warzywa , delikatnie wymieszać.
Ja dodaję dodatkowo płatkami papryki chili , ponieważ rodzinka lubi wersje pikantną.
Źródło:http://eligotowanie.blogspot.com/2016/03/surowka-z-kapusty-pekinskiej-i-selera.html