ßßß Cookit - przepis na Jogurtowa zebra na spodzie musli

Jogurtowa zebra na spodzie musli

nazwa

Wykonanie

Dziś mam dla Was przepis na przepyszny i efektowny jogurtowiec na spodzie z musli i daktyli. Lekka jogurtowa pianka idealnie współgra ze słodkim sporem i soczystymi mandarynkami zatopionymi w galaretce. Od takich deserów ciężko się oderwać :) Każdy kolejny kawałek smakuje lepiej niż poprzedni. Przepis na jogurtowca zainspirowany został popularnym przepisem na babkę zebrę (przepis tutaj).
Składniki:
Spód:
100 g płatków musli (płatki owsiane, kukurydziane, orkiszowe, rodzynki, kandyzowane mango, rodzynki)
100 g daktyli
Sernik:
1200 g gęstego naturalnego jogurtu (3x400g)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
6 łyżek cukru pudru + 2 łyżki do ciemnej masy jogurtowej
2 łyżeczki gorzkiego kakao
2 łyżki kawy zbożowej
3 pełne łyżki żelatyny
Dodatkowo:
3 mandarynki
1 galaretka truskawkowa
Spód: Musli rozdrobnić w mikserze, daktyle namoczyć przez godzinę w gorącej wodzie. Odsączyć i zmiksować na pulpę. Daktyle dodać do musli i zagnieść całość. Wylepić dno tortownicy o średnicy 23 cm. Formę wstawić do lodówki.
Jogurtowiec: Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody, przestudzić. Jogurty zmiksować z cukrem pudrem i ekstraktem z wanilii. Cienką strużką wlewać żelatynę krótko miksując. Masę od razu podzielić na dwie równe porcje przelewając ją do dwóch dzbanków. Do jednej porcji dodać kakao, kawę i 2 łyżki cukru pudru, krótko zmiksować. Na sam środek tortownicy wylewać naprzemiennie masę jasną i ciemną, jak w przypadku ciasta zebra. Tortownicą uderzyć kilkukrotnie o blat, by pozbyć się pęcherzyków powietrza. Jogurtowiec wstawić do lodówki do stężenia. Na wierzchu ułożyć pokrojone mandarynki. Galaretkę rozpuścić w 400 ml wody i wystudzić. Zimną galaretkę wylać na wierzch jogurtowca. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Smacznego!
Rada: Po dodaniu żelatyny do jogurtów masa może szybko tężeć. Należy krótko zmiksować porcję masy z kakao i kawą i energicznie wylewać porcje na środek tortownicy nim zdążą stężeć.
Do jogurtowca można użyć dowolnych owoców sezonowych i dowolnego, ulubionego smaku galaretki.
Źródło:http://kuchniaszerokootwarta.blogspot.com/2016/02/jogurtowa-zebra-na-spodzie-musli.html