ßßß Cookit - przepis na Muffiny jak hot cross buns

Muffiny jak hot cross buns

nazwa

Wykonanie

Lubicie angielskie wielkanocne bułeczki hot cross buns ? Posmakują Wam muffiny na ich podobieństwo :-). Pyszne, lekko korzenne, z dodatkiem dużej ilości rodzynków i żurawiny. Szybka przekąska, także na drugie śniadanie. Długo zachowują świeżość, wystarczy je przechowywać w temperaturze pokojowej pod kloszem do ciasta lub innym przykryciem. Polecam!
Składniki na 12 sztuk:
135 g suszonej żurawiny
150 g rodzynków
370 g mąki pszennej
pół łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
165 ml oleju słonecznikowego
250 ml maślanki, kefiru lub zsiadłego mleka
2 jajka
200 g drobnego cukru do wypieków
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Suszoną żurawinę i rodzynki zalać wrzątkiem, tylko do przykrycia, odstawić na 10 minut.
Do naczynia przesiać mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon i gałkę muszkatołową.
W drugim naczyniu lekko roztrzepać jajka (rózgą kuchenną lub widelcem). Dodać maślankę, cukier, olej i wymieszać do połączenia. Do składników mokrych wsypać suche składniki i wymieszać rózgą kuchenną do połączenia, nie dłużej. Na sam koniec dodać odsączone bakalie, wymieszać.
Formę do muffinów wyłożyć papilotkami. Ciasto przełożyć do papilotek, do 3/4 ich wysokości. Piec w temperaturze 165ºC przez około 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.
Ponadto:
80 g cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
8 łyżek konfitury pomarańczowej lub morelowej, podgrzanej
W małej miseczce rozetrzeć cukier puder z sokiem z cytryny. Powinien powstać gęsty lukier. W razie konieczności dodać odrobinę więcej cukru pudru.
Upieczone muffiny posmarować ciepłym dżemem, dla połysku. Lukier przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką (lub z odciętą końcówką) i wycisnąć na muffiny w kształcie krzyża.
Smacznego :-).
Źródło przepisu - delicious.com.au .
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/muffiny-jak-hot-cross-buns