Wykonanie
Dziś kolejna propozycja na łatwy i szybki w realizacji walentynkowy deser. Najlepiej zabierzcie się za przygotowania już teraz, do jutra wszystko dobrze stężeje i niespodzianka będzie udana. Pracy jest niewiele, a wasze szanse na zdobycie
serca wybranej osoby tymi smakowitymi łakociami są bardzo duże, przekonajcie się sami. U mnie wszystko jest już gotowe i dobrze ukryte w odległym
kącie lodówki, za stertą warzyw :-)Dla tych, którzy nie są świadomi – Walentynki już jutro!Przepis został opublikowany w aktualnym wydaniu wegańskiego czasopisma VegePanna cotta:200 ml
mleczka kokosowego3 łyżki
cukrumrożone owoce leśne lub
sok owocowy albo
konfituraagar-agar
Serca cukrowe:
cukier pudernieco
wodysok z
buraka lub syntetyczna farba spożywczaMleczko zagotować z 1 łyżką
cukru i agarem (ilość według opisu na opakowaniu).Wlać do miseczek i pozostawić do stężenia.
Owoce włożyć do garnka, rozpuścić na małym ogniu i zagotować z resztą
cukru. Następnie przetrzeć przez gęste sitko, aby pozbyć się pestek i ostudzić. Deser wyjąć z miseczek i polać sosem
owocowym.
Cukrowe serca do ozdoby można zrobić z gęstego lukru.
Cukier puder zmiksować z odrobiną
wody lub soku z
buraka.
Lukier wyciskać za pomocą w rękawa cukierniczego lub rożka zwiniętego z papieru do pieczenia z naciętym czubkiem. Należy narysować lukrem
serca na papierze do pieczenia i poczekać aż całkowicie stwardnieją, po czym (najlepiej następnego dnia) delikatnie oderwać od papieru.