ßßß Cookit - przepis na Panna cotta kokosowa z cukrowymi sercami na Walentynki

Panna cotta kokosowa z cukrowymi sercami na Walentynki

nazwa

Wykonanie

Dziś kolejna propozycja na łatwy i szybki w realizacji walentynkowy deser. Najlepiej zabierzcie się za przygotowania już teraz, do jutra wszystko dobrze stężeje i niespodzianka będzie udana. Pracy jest niewiele, a wasze szanse na zdobycie serca wybranej osoby tymi smakowitymi łakociami są bardzo duże, przekonajcie się sami. U mnie wszystko jest już gotowe i dobrze ukryte w odległym kącie lodówki, za stertą warzyw :-)
Dla tych, którzy nie są świadomi – Walentynki już jutro!
Przepis został opublikowany w aktualnym wydaniu wegańskiego czasopisma Vege
Panna cotta:
200 ml mleczka kokosowego
3 łyżki cukru
mrożone owoce leśne lub sok owocowy albo konfitura
agar-agar
Serca cukrowe:
cukier puder
nieco wody
sok z buraka lub syntetyczna farba spożywcza
Mleczko zagotować z 1 łyżką cukru i agarem (ilość według opisu na opakowaniu).
Wlać do miseczek i pozostawić do stężenia. Owoce włożyć do garnka, rozpuścić na małym ogniu i zagotować z resztą cukru. Następnie przetrzeć przez gęste sitko, aby pozbyć się pestek i ostudzić. Deser wyjąć z miseczek i polać sosem owocowym.
Cukrowe serca do ozdoby można zrobić z gęstego lukru. Cukier puder zmiksować z odrobiną wody lub soku z buraka. Lukier wyciskać za pomocą w rękawa cukierniczego lub rożka zwiniętego z papieru do pieczenia z naciętym czubkiem. Należy narysować lukrem serca na papierze do pieczenia i poczekać aż całkowicie stwardnieją, po czym (najlepiej następnego dnia) delikatnie oderwać od papieru.
Źródło:http://veggieola.blogspot.com/2016/02/panna-cotta-kokosowa-z-cukrowymi.html