Wykonanie
Dzisiaj pomysł na szybkie tiramisu o smaku
smietanowo-
truskawkowym. Deser, ciasto smaczne. lekkie i niecodzienne, polecam.
KREM:3
żółtka1/2 szklanki
cukru250 g
serka mascarpone400 ml
śmietany 30 %1/2 opakowania podłużnych, słodkich
biszkoptów300 g świeżych
truskawek (ewentualnie mrożonych)2 łyżki
żelatyny rozpuszczone w 1/4 szklanki ciepłej
wodyszklanka zimnego
kakaoDODATKOWO :folia spożywczaodrobina zmielonych
truskawek do polaniaszklana miskaPRZYGOTOWANIE :
Żółtka ubijamy z
cukrem na puch, dodajemy
serek mascarpone i ubitą na sztywno
śmietanę, mieszamy.
Truskawki dokładnie rozgniatamy (możemy dodatkowo je posłodzić) i dokładamy do masy śmietanowej. Mieszając, energicznie mikserem wlewamy rozpuszczoną
żelatynę.Mus odkładamy do lodówki.W tym czasie przygotowujemy naczynie do tiramisu, u mnie dwie, nieduże szklane miski, może to być np.wąska forma do pieczenia, wykładamy je folią spożywczą.
Mleko wlewamy do głębokiego talerza, maczamy w nim
biszkopty i układamy na dno naczynia, na to wylewamy część masy i znowu
biszkopty.Wychodzą dwie warstwy. Tiramisu odkładamy do lodówki do całkowitego stężenia, najlepiej zostawić deser na noc.Na duży talerz wykładamy tiramisu odwracając miskę do góry dnem, ściągamy folię.Wierzch polewamy odrobiną zmielonych
truskawek.Deser podajemy zimny.Smacznego.