ßßß Cookit - przepis na TIRAMISU TRUSKAWKOWE

TIRAMISU TRUSKAWKOWE

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj pomysł na szybkie tiramisu o smaku smietanowo-truskawkowym. Deser, ciasto smaczne. lekkie i niecodzienne, polecam.
KREM:
3 żółtka
1/2 szklanki cukru
250 g serka mascarpone
400 ml śmietany 30 %
1/2 opakowania podłużnych, słodkich biszkoptów
300 g świeżych truskawek (ewentualnie mrożonych)
2 łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/4 szklanki ciepłej wody
szklanka zimnego kakao
DODATKOWO :
folia spożywcza
odrobina zmielonych truskawek do polania
szklana miska
PRZYGOTOWANIE :
Żółtka ubijamy z cukrem na puch, dodajemy serek mascarpone i ubitą na sztywno śmietanę, mieszamy.
Truskawki dokładnie rozgniatamy (możemy dodatkowo je posłodzić) i dokładamy do masy śmietanowej. Mieszając, energicznie mikserem wlewamy rozpuszczoną żelatynę.
Mus odkładamy do lodówki.
W tym czasie przygotowujemy naczynie do tiramisu, u mnie dwie, nieduże szklane miski, może to być np.wąska forma do pieczenia, wykładamy je folią spożywczą.
Mleko wlewamy do głębokiego talerza, maczamy w nim biszkopty i układamy na dno naczynia, na to wylewamy część masy i znowu biszkopty.Wychodzą dwie warstwy. Tiramisu odkładamy do lodówki do całkowitego stężenia, najlepiej zostawić deser na noc.
Na duży talerz wykładamy tiramisu odwracając miskę do góry dnem, ściągamy folię.Wierzch polewamy odrobiną zmielonych truskawek.
Deser podajemy zimny.Smacznego.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2013/06/tiramisu-truskawkowe.html