ßßß Cookit - przepis na Bezglutenowe kokosowe clafoutis z malinami

Bezglutenowe kokosowe clafoutis z malinami

nazwa

Wykonanie

glutenfree coconut clafoutis with raspberries
Cudownie Was tu mieć. Nieważne, kiedy się wraca, jesteście. Dziękuję. :)
Wczorajszy dzień spędziłam będąc jedną z organizatorek festynu informacyjnego dla nowych studentów. Karmiliśmy nowych studentów nie tylko informacjami, ale i mnóstwem pyszności. Możecie oczekiwać mini fotorelacji niebawem. Kilka zdjęć znajdziecie już teraz na Facebooku .
Uwielbiam większość owoców, jednak maliny to jedne z tych, które bez wahania nazwałabym moimi ulubionymi. Słodkie, pasujące do każdego śniadania lub deseru. W okresie letnim zaczęłam pić je razem ze schłodzoną wodą kokosową w formie orzeźwiającego napoju, który szczerze pokochałam. Dlatego też, gdy pogoda z letniej zmieniła się na jesienną, orzeźwienie zamieniłam na komfortowe ciepło wypieku. Tak też powstało to clafoutis, które łączy w sobie delikatny smak kokosa oraz mąki kukurydzianej ze słodko-kwaśnymi malinami oraz subtelnymi migdałami.
/1 porcja/
- 50g mąki kukurydzianej
- 10g mąki kokosowej
- 1 jajko
- 1/3 szklanki mleka
- 50ml wody kokosowej
- 1 łyżka płatków migdałów
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka dowolnej substancji słodzącej
- 1/2 szklanki malin
W misce mieszamy mąkę kukurydzianą, kokosową, proszek do pieczenia oraz substancję słodzącą. Następnie dodajemy mleko, wodę kokosową oraz żółtko. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Białko ubijamy ze szczyptą soli, a następnie delikatnie łączymy z ciastem. Na końcu dodajemy do ciasta maliny oraz migdały, a następnie delikatnie mieszamy je z ciastem. Masę na clafoutis przelewamy do żaroodpornego naczynia lekko wysmarowanego olejem (można użyć oleju w spray'u), a następnie pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C. Podajemy po ostudzeniu ze świeżymi owocami lub jogurtem.
Źródło:http://relishmeals.blogspot.com/2015/09/bezglutenowe-kokosowe-clafoutis-z.html