ßßß
kleik ryżowy na mleku sojowo-ryżowym z domowymi powidłami śliwkowymi, jabłkiem i żurawinąrice pap boiled with soya-rice milk with homemade plum jam, apple and cranberry
Ktoś kiedyś spytał, o co chodzi z mlekiem sojowo-ryżowym. Otóż, kiedy tylko przeprowadziłam się do Niemczech i rozpoczęłam lustrację sklepów, w końcu doszłam do części spożywczej. Jedną z pierwszych rzeczy, na jakie zwróciłam uwagę, był wielki wybór mlecznych napojów. Wtedy to po raz pierwszy zasmakowało mi sojowe mleko, które z czasem wypróbowałam w wielu smakach - od cappuccino, przez bananowe, a nawet do takiego o smaku orzechów włoskich . Trafiły się też mleka Milki Way lub Mars .Z czasem zainteresowałam się mlekiem ryżowym, owsianym, migdałowym, jednak z czasem odkryłam całkiem smakowity miks: napój sojowo-ryżowy . Było to połączenie dwóch smaków, które lubiłam, i od tamtego czasu napój ten często gości w mojej kuchni. Delikatny, specyficzny smak mleka sojowego i lekko ryżowa nuta to duet, który świetnie sprawdza się solo, w deserach lub wszelkiego rodzaju śniadaniowych zupkach. Cóż mogę powiedzieć... Jeśli ktoś kiedyś zobaczy w sklepie - gorąco polecam!I przy mlekach zostańmy, bo już nie mogę doczekać się weekendu. Tak właściwie, to tym razem nie mogę się doczekać tylko niedzieli.Idę i udaję, że 4 godziny snu wystarczą.