ßßß Cookit - przepis na Ciasto czekoladowe z migdałami

Ciasto czekoladowe z migdałami

nazwa

Wykonanie

07 Czerwca 2014 Gotowanie ze stylem
Przepis na pyszne ciasto czekoladowe z migdałami. Smakuje wyśmienicie posypane cukrem pudrem i podawane ze świeżymi owocami. Jest to ciasto ala brownie, mocno czekoladowe, bardzo wilgotne i delikatne. Polecam jako szybki deser.
Składniki :
200 g gorzkiej czekolady połamanej na kawałki
3 łyżki wody
180 g zmiękczonego masła oraz 20 g do posmarowania formy
150 g cukru
3 pełne łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g migdałów sparzonych wrzątkiem i posiekanych na drobno
30 g mielonych orzechów włoskich lub laskowych
5 jajek
Dekoracja:
cukier puder do posypania
świeże owoce: borówki i truskawki
Dodatkowo:
tortownica z otwieranym dnem o średnicy 21-23 cm
Sposób przygotowania:
Czekoladę umieścić w żaroodpornej misce umieszczonej nad rondlem z gotującą się wodą, następnie podgrzewać aż do całkowitego rozpuszczenia się. Dodać cukier, rondel zdjąć z ognia i wymieszać.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Białka jaj oddzielić od żółtek.
Porcjami dodawać masło, mąkę i mielone orzechy stale mieszając. Następnie dodawać żółtka jedno po drugim energicznie miksując całość za pomocą miksera.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać je do masy czekoladowej, następnie dodać posiekane migdały i wymieszać.
Tortownicę nasmarować masłem, przelać do niej ciasto i wyrównać powierzchnię za pomocą łyżki.
Ciasto wstawić do piekarnika na 40-45 minut, aż jego powierzchnia będzie twarda i popękana.
Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika. Po 30-40 minutach wyjąć z formy i pozostawić do całkowitego przestygnięcia.
Ciasto posypać cukrem pudrem i udekorować dowolnymi owocami np. borówkami, truskawkami bądź malinami.
Źródło:http://www.gotowaniezestylem.pl/przepis_ciasto-czekoladowe-z-migdalami.html