Wykonanie
07 Czerwca 2014 Gotowanie ze stylemPrzepis na pyszne ciasto
czekoladowe z
migdałami. Smakuje wyśmienicie posypane
cukrem pudrem i podawane ze świeżymi
owocami. Jest to ciasto ala brownie, mocno
czekoladowe, bardzo wilgotne i delikatne. Polecam jako szybki deser.
Składniki :200 g
gorzkiej czekolady połamanej na kawałki3 łyżki
wody180 g zmiękczonego
masła oraz 20 g do posmarowania formy150 g
cukru3 pełne łyżki
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia100 g
migdałów sparzonych wrzątkiem i posiekanych na drobno30 g mielonych
orzechów włoskich lub laskowych5
jajekDekoracja:
cukier puder do posypaniaświeże
owoce:
borówki i
truskawkiDodatkowo:tortownica z otwieranym dnem o średnicy 21-23 cmSposób przygotowania:
Czekoladę umieścić w żaroodpornej misce umieszczonej nad rondlem z gotującą się
wodą, następnie podgrzewać aż do całkowitego rozpuszczenia się. Dodać
cukier, rondel zdjąć z ognia i wymieszać.Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.
Białka jaj oddzielić od
żółtek.Porcjami dodawać
masło,
mąkę i mielone
orzechy stale mieszając. Następnie dodawać
żółtka jedno po drugim energicznie miksując całość za pomocą miksera.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać je do masy czekoladowej, następnie dodać posiekane
migdały i wymieszać.Tortownicę nasmarować
masłem, przelać do niej ciasto i wyrównać powierzchnię za pomocą łyżki.Ciasto wstawić do piekarnika na 40-45 minut, aż jego powierzchnia będzie twarda i popękana.Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika. Po 30-40 minutach wyjąć z formy i pozostawić do całkowitego przestygnięcia.Ciasto posypać
cukrem pudrem i udekorować dowolnymi
owocami np.
borówkami,
truskawkami bądź
malinami.