ßßß Cookit - przepis na Bakaliowe nadzienie / Dried fruits stuffing

Bakaliowe nadzienie / Dried fruits stuffing

nazwa

Wykonanie

100% Świąt w każdym kęsie! Nadzienie smakuje równie dobrze samo, jak w wypiekach :)
Składniki:
100g suszonych moreli
50g rodzynek
50g suszonych śliwek
50g daktyli
200ml soku z jabłek i żurawiny
sok z 0,5 pomarańczy
ok 1,5cm laski wanilii (przeciętej wzdłuż)
ok 2cm laski cynamonu
większe owoce pokrój w kawałki wielkości rodzynek
umieść wszystkie składniki w garnuszku, gotuj na małym ogniu aż owoce wchłoną sok
wystudź, wyłów cynamon i laskę wanilii
Smacznego! :)
*wykorzystałam bakaliowe nadzienie w przepisach na:
Bezglutenowe babeczki piernikowe z nadzieniem (KLIK)
Bezglutenowe crumble z jabłkami i suszonymi owocami (KLIK)

Ingredients:
100g dried apricots
50g raisins
50g dried prunes
50g dates
200ml aplple and cranberry juice
juice of 0 , 5 orange
about 1,5cm of vanilla pod
ok 2cm of cinnamon stick
bigger fruits cut into raisin-size pieces
put all ingredients into small pot and cook until fruits „drink” all of the juices
cool down, take out vanilla pot and cinnamon stick
Bon appetit! :)
*I’ve used this fillin in:
Gluten-free crumble with apples and dried fruit recipe
Źródło:http://sweetworldofs.pl/2014/12/02/bakaliowe-nadzienie-swiateczne