ßßß Cookit - przepis na TARTA FRANCUSKA Z CZARNYMI PORZECZKAMI

TARTA FRANCUSKA Z CZARNYMI PORZECZKAMI

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj podam przepis na tartę, na cieście francuskim z delikatnym budyniem porzeczkowym i bitą śmietaną. Tarta wyszła pyszna i orzeźwiająca. Słodki budyń i śmietana świetnie się komponują z porzeczkami.
SKŁADNIKI :
1 opakowanie ciasta francuskiego
2 budynie waniliowe, bez cukru
3 szklanki mleka
1 i 1/2 szklanka ciemnych porzeczek
3- 4 łyżki cukru
również czerwone porzeczki do posypania
ŚMIETANA :
200 ml śmietany 30 %
1 mała łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 4 łyżkach wrzątku
1 cukier waniliowy
Bardzo zimną śmietanę ubijamy mikserem z cukrem waniliowym na sztywno. Dalej ubijając cienkim strumieniem wlewamy żelatynę, mieszamy. Śmietanę odkładamy do lodówki aż stężeje.
PRZYGOTOWANIE :
Około 3/4 szklanki porzeczek dokładnie rozgniatamy. Do garnka wlewamy mleko rozmieszane z budyniami, oraz wsypujemy cukier i wlewamy rozgniecione porzeczki. Budyń ciągle mieszając, zagotowujemy i ściągamy z gazu.
Ciasto francuskie rozwijamy, układamy na formie do tarty wyłożonej papierem do pieczenia. Odcinamy wystające rogi ciasta i lekko podwijamy, do środka wystające brzegi. Na ciasto wykładamy budyń porzeczkowy, równo go rozprowadzamy. Tartę pieczemy 15 minut, w mocno nagrzanym piekarniku do 200 * C.
Tartę wyciągamy i studzimy. Zimne ciasto dekorujemy bitą śmietaną i porzeczkami, podajemy posypane cukrem pudrem, smacznego.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2015/07/tarta-francuska-z-czarnymi-porzeczkami.html