Wykonanie
Dzisiaj podam przepis na tartę, na cieście francuskim z delikatnym
budyniem porzeczkowym i
bitą śmietaną.
Tarta wyszła pyszna i orzeźwiająca. Słodki
budyń i
śmietana świetnie się komponują z
porzeczkami.
SKŁADNIKI :1 opakowanie
ciasta francuskiego2 budynie
waniliowe, bez
cukru3 szklanki
mleka1 i 1/2 szklanka ciemnych
porzeczek3- 4 łyżki
cukrurównież
czerwone porzeczki do posypania
ŚMIETANA :200 ml
śmietany 30 %1 mała łyżeczka
żelatyny rozpuszczona w 4 łyżkach wrzątku1
cukier waniliowyBardzo zimną
śmietanę ubijamy mikserem z
cukrem waniliowym na sztywno. Dalej ubijając cienkim strumieniem wlewamy
żelatynę, mieszamy.
Śmietanę odkładamy do lodówki aż stężeje.PRZYGOTOWANIE :Około 3/4 szklanki
porzeczek dokładnie rozgniatamy. Do garnka wlewamy
mleko rozmieszane z budyniami, oraz wsypujemy
cukier i wlewamy rozgniecione
porzeczki.
Budyń ciągle mieszając, zagotowujemy i ściągamy z gazu.
Ciasto francuskie rozwijamy, układamy na formie do tarty wyłożonej papierem do pieczenia. Odcinamy wystające rogi ciasta i lekko podwijamy, do środka wystające brzegi. Na ciasto wykładamy
budyń porzeczkowy, równo go rozprowadzamy. Tartę pieczemy 15 minut, w mocno nagrzanym piekarniku do 200 * C.Tartę wyciągamy i studzimy. Zimne ciasto dekorujemy
bitą śmietaną i
porzeczkami, podajemy posypane
cukrem pudrem, smacznego.