ßßß Cookit - przepis na SKÓRKA POMARAŃCZOWA W SYROPIE

SKÓRKA POMARAŃCZOWA W SYROPIE

nazwa

Wykonanie

Pachnąca,słodziutka skórka pomarańczowa, idealna do wypieków.Przepis zaczerpnęłam z ; kuchnialidla.pl
SKŁADNIKI :
skórki z 3 pomarańczy
3/4 szklanki wody
3/4 szklanki cukru
PRZYGOTOWANIE :
Obieramy pomarańcze bardzo cieniutko,tak aby było jak najmniej białych części.Kroimy je w kostkę i przekładamy do garnka.Zalewamy skórki wodą,gotujemy i trzymamy na ogniu 3 minuty.Wodę z gotowania odlewamy i powtarzamy tą czynność jeszcze dwa razy.Dzięki temu pozbędziemy się goryczki ze skórek pomarańczy.Do wygotowanych i odcedzonych skórek pomarańczy dodajemy cukier oraz wodę.Trzymamy garnek na małym ogniu,gotujemy i redukujemy płyn,aż woda zamieni się w gęsty syrop.
Gotową skórkę przekładamy do słoika.Przechowujemy w chłodnym miejscu.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2013/12/skorka-pomaranczowa-w-syropie.html