Wykonanie
Pachnąca,słodziutka
skórka pomarańczowa, idealna do wypieków.Przepis zaczerpnęłam z ; kuchnialidla.pl
SKŁADNIKI :skórki z 3
pomarańczy3/4 szklanki
wody3/4 szklanki
cukruPRZYGOTOWANIE :Obieramy
pomarańcze bardzo cieniutko,tak aby było jak najmniej białych części.Kroimy je w kostkę i przekładamy do garnka.Zalewamy skórki
wodą,gotujemy i trzymamy na ogniu 3 minuty.
Wodę z gotowania odlewamy i powtarzamy tą czynność jeszcze dwa
razy.Dzięki temu pozbędziemy się goryczki ze skórek
pomarańczy.Do wygotowanych i odcedzonych skórek
pomarańczy dodajemy
cukier oraz
wodę.Trzymamy garnek na małym ogniu,gotujemy i redukujemy płyn,aż
woda zamieni się w gęsty
syrop.Gotową skórkę przekładamy do słoika.Przechowujemy w chłodnym miejscu.