ßßß Cookit - przepis na Korzenno-pomarańczowy kisiel wiśniowy

Korzenno-pomarańczowy kisiel wiśniowy

nazwa

Wykonanie

Gorący kisiel wiśniowy o aromacie piernika i pomarańczy, to najlepszy deser na grudniowe dni. Zapomnicie o gotowych kisielach!
Przygotowuje się go prosto i szybko, jeśli tylko macie w zamrażarce mrożone wiśnie. Dzięki temu możecie cieszyć się nim zimą, ale w sezonie równie łatwo można przygotować kisiel ze świeżych owoców wiśni.
Pamiętajcie by dokładnie rozmieszać mąkę w chodnej wodzie, zanim dodacie ją do owoców – tylko to ustrzeże Was przed grudkami.
porcje dla 2 osób, po 250 ml
Składniki
300 g wiśni, mrożonych
3 łyżki cukru
1/2 łyżki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
1/4 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki przyprawy piernikowej
1/4 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy (niewoskowanej)
1 łyżka soku z pomarańczy
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
80 ml wody
Wykonanie w garnuszku umieścić mrożone wiśnie, dodać cukier, cukier waniliowy, przyprawę, cynamon, otartą skórkę oraz sok i podgrzewać
chłodną wodę wymieszać dobrze z mąką ziemniaczaną
gdy tylko wiśnie zaczną się gotować, wlać do nich wodę z mąką cały czas mieszając. Gdy kisiel zgęstnieje i ponownie zawrzy, pogotować go jeszcze kilka sekund, następnie zdjąć go z ognia i rozlać na porcje
kisiel można podawać na gorąco lub wystudzony
Opublikowano: 4 grudnia 2015
Przepis własny.
Lubisz? :)
Fotokulinarnie na facebooku
Zobacz także
Pikantna fit zupa kapuściana
Crumble ze śliwkami i migdałami
Ziemniaki ze speckiem i pietruszką
Zapiekanka makaronowa z pieczarkami
Please enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus
Źródło:http://fotokulinarnie.pl/przepisy/korzenno-pomaranczowy-kisiel-wisniowy