Wykonanie
Mus czekoladowy to kolejny z moich ulubionych
dodatków do ciast. Jak wiadomo,
czekolada doskonale komponuje się ze świeżymi
owocami, zwłaszcza z tymi lekko kwaśnymi, dzięki
czemu powstaje znakomite przełamanie dwóch przeciwnych sobie smaków. Jeżeli lubicie cięższy mus użyjcie kremówki o zawartości tłuszczu 36%, jednak jeśli wolicie lżejsze desery użyjcie tej z 30%. Ten
czekoladowy mus przyda Wam się zarówno do
owocowych deserów, do przełożenia
biszkoptu czy
bezy, ale także możecie go zamrozić i powstaną z niego wspaniałe, prawdziwe, domowe
lody czekoladowe! :)
składniki (ok. 800 g musu):400 ml
kremówki 30% lub 36%200 g
gorzkiej czekolady100 g
cukru4
żółtkaCzekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej i wystudzić. W tym czasie kremówkę ubić na sztywno, odstawić.
Żółtka utrzeć z
cukrem na jasną, puszystą masę. Cały czas miksując dodawać wystudzoną
czekoladę oraz kremówkę. Dokładnie połączyć. Gotowym musem przełożyć ciasto lub podawać ze świeżymi
owocami. Przechowywać w lodówce.