Wykonanie
Krem na bazie
mascarpone jest jednym z moich ulubionych. Przede wszystkim dlatego, że jest prosty i szybki do wykonania. Sprawdza się w sytuacjach, kiedy chcę upiec tort czy inne ciasto i nie mam pomysłu na jego przełożenie, a w lodówce mam opakowanie
mascarpone oraz kremówkę. Tak, to podstawowe produkty, jakie zawsze mam w zapasie. "A nuż widelec". Krem na
mascarpone często stosuję do zdobienia kruchych babeczek czy cupcakes. Nadaje się również do
tortów i stanowi dobrą alternatywę dla mdłego i tłustego kremu
maślanego . Krem z
mascarpone po schłodzeniu jest trwały i w odpowiednich proporcjach z kremówką dobrze trzyma kształt. Aby urozmaicić jego smak można pokusić się o dodanie ekstraktu
waniliowego,
kakao, odrobiny
alkoholu,
mleczka kokosowego (części stałej),
skórki pomarańczowej, domowej
przyprawy piernikowej i wielu, wielu innych. Ponadto do masy można wmieszać dowolny
barwnik spożywczy. Poniżej podaję przepis na krem, którego użyłem do przełożenia oraz do dekoracji
tortu ozdobionego kremowymi różami, który upiekłem z okazji drugich urodzin bloga.
krem do przełożenia
tortu (ok. 700 g kremu):250 g
serka mascarpone500 ml kremówki 36%20 g
cukru pudrubarwnik (opcjonalnie)
Mascarpone utrzeć z
cukrem pudrem i barwnikiem. Do kremówki dodać barwnik, dobrze wymieszać i ubić na sztywno. Ubitą
śmietanę dodać do
serka i dokładnie połączyć.krem do dekoracji (ok. 1 kg kremu):750 g
serka mascarpone250 ml kremówki 36%30 g
cukru pudrubarwnik (opcjonalnie)
Mascarpone utrzeć z
cukrem pudrem. Do kremówki dodać barwnik i dobrze wymieszać. Kremówkę ubić na sztywno, dodać do
serka, dokładnie połączyć. Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką Wilton 1 m i dekorować boki
tortu różami (filmik). W ten sam sposób udekorować wierzch ciasta.