Wykonanie
Robię ją regularnie co jakiś czas, ale z niewiadomych powodów dotąd nie znalazła się w blogu.Okres przedświąteczny sprzyja produkcji skórki, jak żaden inny, gdyż jest ona nieocenionym dodatkiem do makowców, serników, mazurków, keksów, pierników i bab wielkanocnych. Znakomity wzbogacacz smaku. Warto wykonać ją samodzielnie. Kto raz przygotuje domową kandyzowaną
skórkę pomarańczową, już nigdy nie zechce spojrzeć w stronę tej na sklepowych półkach.
Składniki na około 200g:2 duże
pomarańcze z grubszą skórką1 szklanka
wody1 szklanka
cukruWykonanie:Zdejmujemy skórkę z
pomarańczy, uprzednio nacinając ją tak, by z każdej sztuki uzyskać 4 w miarę równe części. Skórkę w kładamy do garnuszka, zalewamy zimną
wodą i odstawiamy na 24 h lub przynajmniej na całą noc. Dzięki temu zabiegowi zmięknie i z dużą łatwością usuniemy z niej albedo (będzie wręcz samo odchodzić).
Wodę zmieniamy 2-3krotnie. Z ostatniej partii odlewamy 1 szklankę i zachowujemy.
Woda przechodzi zapachem
pomarańczy, więc świetnie się sprawdzi jako składnik
syropu. Następnie
ostrym nożykiem usuwamy białą część przy skórce. Każdy z 8 kawałków najpierw kroimy w paseczki, a
potem w kosteczkę. W rondelku zagotowujemy (pozostałą z moczenia)
wodę z
cukrem. Wrzucamy pokrojoną
skórkę pomarańczową. Gotujemy na wolnym ogniu około 30 minut. Skórka powinna stać się lekko szklista, a
syrop odrobinkę zgęstnieć. Gotową wykorzystujemy od razu albo przekładamy do wyparzonego i wydezynfekowanego słoiczka, zakręcamy, odwracamy do góry dnem i w tej pozycji pozostawiamy do wystygnięcia. O prawidłowym przygotowaniu słoików przeczytacie tu.
Życzę Wam smacznego! :-)