Wykonanie
U nas w domu to pierwsze kandyzowane
pomarańcze. Nigdy wcześniej ich nie przygotowywaliśmy. Aż wpadłam na przepis u Ewy . Ciekawa byłam ich smaku, i znowu się nie zawiodłam.
Pomarańcze przełożyłam do słoiczka i wykorzystam je do świątecznych ciast jako dekorację. A z powstałego
syropu Mąż zrobił
likier pomarańczowy, ale to już w następnym
poście.Składniki:- 2 duże
pomarańcze- 4 szklanki
wody- 3 szklanki
cukruPrzepis:
Wodę z
cukrem zagotować.
Pomarańczę dokładnie umyć, pokroić w cienkie paski (początek i koniec
pomarańczy wyrzucić, ma być miąższ). Wrzucić do gotującego się
syropu i gotować ok. 2 godz., aż będą szkliste. Przełożyć na papier do wystudzenia. Przechowywać w słoiczku, w lodówce. Z powstałego
syropu można np. zrobić ekstrakt
waniliowy lub
likier pomarańczowy.Idealne w sam raz na nadchodzące Święta. ;)
Smacznego.źródło: MojeTworyPrzetwory