ßßß Cookit - przepis na Waniliowa tarta z brzoskwiniami

Waniliowa tarta z brzoskwiniami

nazwa

Wykonanie

Brzoskwinie czekały cierpliwie na swoją kolej przez kilka dni. Leżały, pachniały i pięknie wyglądały. Wreszcie nadszedł kres ich słodkiego lenistwa i zostały przerobione na.. tartę :-).
Na cieniutkim spodzie z ciasta francuskiego, warstwa owoców posypanych prawdziwym cukrem waniliowym. Proste i być może mało oryginalne, ale za to jakie pyszne! :-)
Składniki:
1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego - ja użyłam wersji light czyli 30% tłuszczu mniej
5-6 brzoskwiń
1 rozkłócone jajo
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
cukier puder do posypania - opcjonalnie
Wykonanie:
Ciasto francuskie wykładamy na papier do pieczenia, nakłuwamy widelcem i smarujemy rozkłóconym jajkiem. Brzoskiwnie pozbawiamy pestek i kroimy na mniejsze części dowolnego kształtu. Układamy je na cieście. Posypujemy obficie cukrem waniliowym. Pieczemy ca 20 mniut w temp. 180C.
Po wystudzeniu możemy oprószyć cukrem pudrem.
Życzę Wam smacznego! :-)
Źródło:http://swiatpachnieszarlotka.blogspot.com/2012/08/waniliowa-tarta-z-brzoskwiniami.html