Wykonanie
Od jakiegoś czasu miałam straszną ochotę zrobić kwiaty
cukinii. Niestety, zanim z ogrodu na wsi dowiozłam je do mieszkania, były już tak nieapetyczne i nieświeże, że lądowały w koszu. Aż do momentu, gdy w jednym ze sklepów zauważyłam, że sprzedawane są z małymi
cukiniami - nie większymi niż 10 cm. Zerwałam więc kwiaty
cukinii z małymi
cukiniami.
Powiem więcej - w takiej postaci, przechowywane w lodówce, przez tydzień zachowują świeżość!
biały pieprz,
sólmasło klarowanePrzygotowanie:Umyjcie
cukinie, poczekajcie aż wyschną. Na patelni rozgrzejcie
masło klarowane (uważajcie, żeby nie spalić, bo będzie niesmaczne).
Masło nada delikatnej potrawie niepowtarzalny smak. Wyłóżcie
cukinie i delikatnie podsmażajcie (przekręcejąc na różne strony) około 10 minut aż się zrumienią. Doprawcie na koniec
białym pieprzem i
solą.Tak
młode cukinie w ogóle nie przypominąją smakiem dojrzałych
owoców - poezja. To danie jest proste i naprawdę smaczne. Podałam je z delikatną
sałatką z
rukoli z własnego ogródka (ma zupełnie inny smak - jest bardziej ostra, i wyraźnie orzechowa),
pomidorów,
oliwy,
soku z limonki, doprawionej odrobiną świeżej
mięty,
pieprzem i
solą.Polecam przepis na
sałatkę z
czerwoną cebulą .