Wykonanie
Muszę się pochwalić, że trafiłam na wspaniały przepis, który właśnie dziś wypróbowałam. I już nie wiele zostało z tego placuszka. Podciągnęłabym go pod piernika na szybko, który nie musi dojrzewać. Jest wilgotne, puszyste, a zapach ma niebiański. Wspaniałe ciacho na co dzień i od święta.
Składniki:1 szklanka i 1 łyżka
mąki1 łyżeczka
sody1 łyżeczka
cynamonu1/2 kostki
masła1/2 szklanki
cukru1/4 słoika
miodu o poj. 400 g1 łyżeczka
imbiru100 ml mocnej
kawy2
jajkabakalieWykonanie:
Masło,
cukier i
miód rozpuszczam , ale nie gotuję. Dodaję
imbir,
kawę i ubite
jajka.
Mąkę,
sodę i
cynamon mieszam razem i dodaję do płynnych składników cały czas ucierając. Na końcu
daję bakalie. Gotowe ciasto przekładam do blaszki o wym 25x25 i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180'C na 35 min. Upieczone wyjmuję i polewam po wierzchu
miodem lub lukrem. Odstawiam aby wystygło i gotowe.