ßßß Cookit - przepis na Pleśniak/kruszon z agrestem i czerwoną porzeczką.

Pleśniak/kruszon z agrestem i czerwoną porzeczką.

nazwa

Wykonanie

cukier waniliowy
2 łyżki kakao
6 jajek
kostka miękkiej margaryny
3 szklanki mąki
2 łyżki śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
7 łyżek cukru
aromat waniliowy
budyń wiśniowy
cukier puder
Sposób wykonania:
Kostkę tłuszczu ucieramy z cukrem waniliowym i 5 łyżkami cukru. Dodajemy naprzemiennie 6 żółtek, 3 szklanki mąki, 2 łyżki śmietany, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, aromat waniliowy. Zagniatamy ciasto, wkładamy w foli spożywczej do lodówki na 2 h.
Następnie schłodzone ciasto dzielimy na 3 części. Do 1 z nich dodajemy 2 łyżki kakao, mieszamy.
Blachę smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Nakładamy białe ciasto, następnie kakaowe. Układamy agrest, posypujemy czerwoną porzeczką.
6 białek ubijamy na sztywną pianę, dodajemy 2 łyżki cukru. Wsypujemy budyń wiśniowy, wylewamy na owoce. Z ciasta formujemy kuleczki i układamy na piance.
Pieczemy ok. 40 min. w 170 st. Możemy posypać cukrem pudrem.
Źródło:http://www.paulinakwiatkowska.pl/2013/08/plesniakkruszon-z-agrestem-i-czerwona.html