Wykonanie
czekoladowa
cukiniowo-bananowa owsianka z
moreląchocolate zucchini-
banana oatmeal with apricot
Jestem autentycznie szczęśliwa. Kamień spadł mi z
serca, bo nie musiałam dziś o poranku wsiadać w pociąg jadący prosto do Warszawy. Zostało mi przydzielone jeszcze trochę czasu, który niewątpliwie zamierzam wykorzystać. Warszawa
poczeka jeszcze niecały dzień, nie nagli, nie popędza. Obejdę się bez niepotrzebnego popłochu i
będę pracować,
póki mam ku temu okazję. Doceniam swoją świadomość tak, jak za dziewięć dni doceniać
będę niesamowicie wsparcie, które mojej psychice niewątpliwie będzie przydatne. W międzyczasie rozmyślam o prezencie dla cioci - sądzicie, że ktoś pogardziłby opakowaniem dobrych
czekoladek i kwiatkiem?Tymczasem - cóż, tymczasem nauczyłam się, że bieganie w sukienkach po deszczu nie jest już do końca odpowiednie późnym wrześniowym popołudniem, chociaż do pewnego momentu jest całkiem przyjemne.A co stwierdzam o godzinie siódmej? Odwykłam. Zdecydowanie odwykłam od wychodzenia na godzinę ósmą. Trzeba było umilić sobie poranek gęstą
czekoladową owsianką, do zrobienia której zainspirowała mnie Sylwija . Comfort food? Całkiem możliwe. Jeśli nie można upiec ciasta, ta owsianka sprawdzi się znakomicie.
/1 porcja/- 4 łyżki
płatków owsianych- 1 szklanka
mleka- 1 średni
banan- 1/3 średniej
cukinii (70-100g)- 1,5 łyżki naturalnego
kakao- 1 łyżka
wiórków kokosowych- 1 łyżeczka
syropu z agawyBanana miksujemy lub miażdżymy na papkę widelcem.
Cukinię ścieramy na tarce. Zagotowujemy
mleko, dodajemy do niego
płatki wymieszane z
kakao i gotujemy do zmiękczenia. Następnie dodajemy
wiórki kokosowe,
banana i
cukinię, a także
syrop z agawy. Gotujemy jeszcze 2-3 minuty na małym ogniu, często mieszając.