ßßß Cookit - przepis na Proste wegańskie czekoladki z masłem orzechowym

Proste wegańskie czekoladki z masłem orzechowym

nazwa

Wykonanie

Pamiętacie przepis na szybką wegańską czekoladę (link)? Poszłam o krok dalej i postanowiłam połączyć ją z masłem orzechowym, orzechami i jagodami goji. Wyszedł bajecznie dobry deser, który polecam każdemu łasuchowi. Uwaga - czekoladki koniecznie trzeba trzymać w lodówce, szybko się topią.
Składniki (4 porcje po 60 g - użyłam dość dużych foremek):
55 g oleju kokosowego (1/4 szklanki)
1/2 szklanki kakao niesłodzonego w proszku
ok. 1/4 szklanki syropu klonowego/syropu z agawy/ miodu w wersji niewagańskiej
4 płaskie łyżeczki dobrego masła orzechowego (jak wybrać masło orzechowe - link)
1 płaska łyżka mielonych orzechów włoskich (lub innych ulubionych orzechów)
1 płaska łyżka suszonych jagód goji
1. Olej rozpuść na małym ogniu, dodaj kakao i syrop/miód. Energicznie wymieszaj i zdejmij z ognia.
2. Przygotuj silikonowe foremki. Na dno wylej połowę czekolady, włóż do zamrażarki na kilka minut, aż masa trochę stwardnieje.
3. Wyjmij z zamrażarki i na każdej wartwie czekolady ułóż po łyżeczce masła orzechowego. Zalej resztą czekolady, wierzch posyp orzechami i jagodami. Przechowuj w lodówce.
Energia
(1 sztuka)
Białko
Tłuszcz
Węglowodany
Błonnik
332 kcal
4 , 2 g
24 , 4 g
25 g
1 , 8 g
Źródło:http://www.powiedzdietomnie.pl/2016/01/proste-weganskie-czekoladki-z-masem.html