Wykonanie
Pamiętacie przepis na szybką wegańską
czekoladę (link)? Poszłam o krok dalej i postanowiłam połączyć ją z
masłem orzechowym,
orzechami i
jagodami goji. Wyszedł bajecznie dobry deser, który polecam każdemu łasuchowi. Uwaga -
czekoladki koniecznie trzeba trzymać w lodówce, szybko się topią.Składniki (4 porcje po 60 g - użyłam dość dużych foremek):55 g
oleju kokosowego (1/4 szklanki)1/2 szklanki
kakao niesłodzonego w proszkuok. 1/4 szklanki
syropu klonowego/syropu z agawy/
miodu w wersji niewagańskiej4 płaskie łyżeczki dobrego
masła orzechowego (jak wybrać
masło orzechowe - link)1 płaska łyżka mielonych
orzechów włoskich (lub innych ulubionych
orzechów)1 płaska łyżka suszonych
jagód goji1.
Olej rozpuść na małym ogniu, dodaj
kakao i syrop/miód. Energicznie wymieszaj i zdejmij z ognia.2. Przygotuj silikonowe foremki. Na dno wylej połowę
czekolady, włóż do zamrażarki na kilka minut, aż masa trochę stwardnieje.3. Wyjmij z zamrażarki i na każdej wartwie
czekolady ułóż po łyżeczce
masła orzechowego. Zalej resztą
czekolady, wierzch posyp
orzechami i
jagodami. Przechowuj w lodówce.
Energia(1 sztuka)
BiałkoTłuszczWęglowodanyBłonnik332 kcal4 , 2 g24 , 4 g25 g1 , 8 g