ßßß Cookit - przepis na Oponki drożdżowe na tłusty czwartek

Oponki drożdżowe na tłusty czwartek

nazwa

Wykonanie

Fantastyczne, miękkie, puszyste, lekko słodkie, pachnące i delikatne.
Składniki:
300 g mąki pszennej
200 ml ciepłego mleka
15 g świeżych drożdży
2 żółtka jaj
2 łyżki cukru pudru
50 g masła
1/3 łyżeczki soli
1 łyżka likieru amaretto
2 kostki smalcu do smażenia.
Podane proporcje wystarczą do przygotowania około 10-12 oponek.
Oponki drożdżowe na tłusty czwartek – przygotowanie
Mleko podgrzewamy i rozrabiamy w nim drożdże z dodatkiem 1/2 łyżki cukru pudru. Rozczyn odstawiamy na kilka minut w ciepłe miejsce.
W misce łączymy przesianą mąkę ( 300 g ) z pozostałym cukrem pudrem (1 i 1/2 łyżki), dodajemy sól, 2 żółtka, łyżkę likieru amaretto oraz rozpuszczone masło (1/4 kostki). Do składników wlewamy rozczyn i dokładnie mieszamy. Ja do wyrobienia ciasta użyłam wypiekacza do chleba ale równie dobrze można zrobić to ręcznie.
Zagniecione ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na 1- 1 , 5 godziny do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu ciasto przekładamy na stolnicę, dzielimy na mniejsze kawałki. Każdy kawałek wałkujemy na grubość około 1 cm i wykrawamy szklanką okręgi, a w środku np. kieliszkiem mniejsze okręgi. Oponki pozostawiamy na około 15- 20 minut do wyrośnięcia.
W garnku rozgrzewamy smalec (2 kostki)
Oponki smażymy około 1-2 minut z każdej strony. Pamiętajcie aby tłuszcz miał stałą temperaturę, jeśli będzie zbyt gorący oponki szybko się zrumienią a w środku będą surowe.
Serwujemy obsypane cukrem pudrem lub z lukrem i siekanymi migdałami.
Smacznego:)
Źródło:http://www.kulinarny-blog.pl/przepis/oponki-drozdzowe