ßßß Cookit - przepis na Czerwone tajskie curry z krewetkami.

Czerwone tajskie curry z krewetkami.

nazwa

Wykonanie

Bardzo lubię kuchnie orientalną i chętnie próbuje nowe receptury.
Przepis na dzisiejsze tajskie curry znalazłam na tej stronie i od razu zapisałam do zrobienia.
Wyszło jak się spodziewałam - pysznie !
Krewetki, groszek cukrowy, który uwielbiam, ostre chili i mleko kokosowe, to wszystko z dodatkiem czerwonej pasty curry sprawia, że danie jest bardzo aromatyczne i rozgrzewające ( czyt. ostre ).
Dodałam 1/2 papryczki chili ( takiej większej ) i wyszło dość ostre, dlatego w przepisie podaje 1/4 - 1/2. Uważajcie, żeby nie przedobrzyć tym bardziej, że sama pasta jest dość ostra ;)
Smacznego !
Składniki :
* 1 łyżka oleju,
* 1 łyżka oleju sezamowego ( jeśli nie masz zastąp innym ).
* 1/2 żółtej papryki, pokrojonej w paski,
* 1/2 czerwonej papryki, pokrojonej w paski,
* 1/4 - 1/2 świeżej papryczki chili, pokrojonej w plasterki,
* pół małego pęczka kolendry, drobno posiekanej ( łodyżki i listki osobno ),
* 2 łyżki czerwonej pasty curry,
* 1 puszka mleka kokosowego,
* 1 łyżka sosu rybnego,
* 400 g krewetek, surowych lub gotowanych bez łupinek itd,
* 200 g groszku cukrowego,
* sok z połowy limonki,
* jogurt naturalny / kwaśna śmietana - opcjonalnie, *
Przygotowanie :
Na dużej patelni rozgrzej oba oleje.
Dodaj paprykę, chili, łodyżki od kolendry i smaż na średnim ogniu przez kilka minut.
Dołóż pastę curry i smaż przez chwilę mieszając aż zacznie pachnieć, dolej mleko kokosowe i sos rybny, gotuj przez chwilę.
Na patelnię dodaj krewetki i groszek i gotuje przez około 3-4 minuty.
Wyłącz palnik, dodaj sok z limonki i posiekane liście kolendry.
Podawaj z ryżem lub makaronem.
* łyżka jogurtu bądź śmietany złagodzi odrobinę pikantność potrawy gdyby wyszło za ostre ;)
Źródło:http://www.jusiagotuje.pl/2016/01/czerwone-tajskie-curry-z-krewetkami.html