Wykonanie
Każdy kto mnie odwiedza na blogu, poprzednim czy też już tym, dobrze wie, że najlepszym dla mnie śniadaniem jest owsianka . ‚Online’ z całą pewnością możecie znaleźć ogrom informacji na temat jej zdrowotności. Ja kocham ją nie tylko za to jak bardzo jest zdrowa i pożywna, ale też za jej uniwersalność. Stworzyłam już mnóstwo wariacji. Każda przygotowana owsianka jest dla mnie wyjątkowa. I nie musi to być tylko forma:
płatki gotowane na
mleku. O tym możecie przekonać się razem ze mną50-60g
płatków owsianych zwykłych lub górskichszklanka
mleka roślinnego
Płatki owsiane zawsze zalewam wieczorem
mlekiem i odstawiam na noc do lodówki. Dzięki temu
płatki będą miękkie, a owsianka nie będzie wymagała długiego gotowania i uzyskamy gęstą konsystencję.Owsianka ‚budyniowa’Gotujemy owsiankę według podstawowego przepisu. Następnie w 1/4 szklanki
mleka mieszamy łyżkę proszku budyniowego lub
mąkę ziemniaczaną/skrobię kukurydzianą/mąkę z tapioki. Dodajemy pod koniec i jeszcze chwilę gotujemy dopóki owsianka nie stanie się idealnie gęsta i kremowa dzięki budyniowi.Owsianka z
kisielemGotujemy owsiankę według podstawowego przepisu. Następnie zalewamy
kisiel gorącą
wodą, mniej więcej 1/4 szklanki. Łączymy go z owsianką pod koniec gotowania. Gotujemy jeszcze przez chwilę.Owsianka jogurtowaGotujemy owsiankę według podstawowego przepisu. Pod koniec gotowania mieszamy z dowolną ilością
jogurtu – oczywiście w wersji wegańskiej
sojowego (lub inny). Zamiast
mleka, można ugotować owsiankę na wodzie, a następnie wymieszać z całym opakowaniem
jogurtu. Owsianka może być również wymieszana już wieczorem z niewielką ilością zimnego mleka/wody oraz
jogurtem i zostawiona na noc w lodówce, dzięki
czemu zmięknie i zgęstnieje..Owsianka z
kaszą mannąGotujemy owsiankę według podstawowego przepisu. Pod koniec gotowania dodajemy łyżkę
kaszy manny wymieszaną z niewielką ilością
mleka (mniej więcej 1/4 szklanki). Gotujemy jeszcze przez chwilę, do zgęstnienia.Krem owsianyWieczorem zalewamy
owsiankę mlekiem. Rano dokładnie miksujemy. Następnie chwilę podgrzewamy, do zgęstnienia. Polecam ten sposób przygotowania kremu, gdyż miksowanie na gorąco powoduję iż niszczą się ostrza blendera. Do kremu warto dodać łyżkę lub więcej
jogurtu, ma wtedy równie kremy posmak.Oczywiście do podstawowego przepisu można dodać czego tylko nasza dusza zapragnie. Przede wszystkim polecam zajadać z
orzechami czy też
masłami z różnych rodzai
orzechów.
Bakalie to również bardzo mile widziany dodatek w miseczce. Poza tym,
owoce – to praktycznie podstawa każdego porannego śniadania, a do tego świetnie komponują się z owsianką. Jak
owoce to i warzywa . Owsianka z
cukinią, marchwią,
batatem czy
burakiem. Na prawdę są przepysznie! Warto spróbować i się przekonać. Co więcej, nie zapominajmy o przyprawach – to one nadają niezwykły smak owsiance. Nie ma nic lepszego od aromatu unoszącego się z garnuszka, a co dopiero tego smaku.Jak sprawić by nasza owsianka była gęsta?Wystarczy dodać
mus owocowy – z
banana czy też z
jabłka lub innych
owoców. Oczywiście nawet nie mus, a same pokrojone
owoce czy warzywa sprawią, że owsianka stanie się bardzo gęsta. Poza tym, polecam dodawać zdrowe ziarna, które dostarczają nam same wartościowe składniki. Należą do nich
siemię lniane (mielone lub w ziarenkach) oraz nasiona chia . To źródła bardzo zdrowych tłuszczy, które sprawią, że nasza owsianka będzie gęsta jak nigdy przedtem, a do tego jeszcze zdrowsza!