Wykonanie
Sos grzybowyautor: Aga dnia 27 Paź 2013Wokół nas jest pięknie, duża ilość pięknych lasów, szkoda, że czasu brak, żeby po nich pochodzić. Pomimo wszystko korzystamy jak tylko się da. Taki
sos grzybowy kojarzy mi się z dzieciństwem, w związku z tym, że jest tak rzadko tak bardzo mi smakuje. Na szczęście nie tylko ja jestem taką zwolenniczką
grzybów, ale moje upodobania podziela również P., więc gdy nazbierał koszyk leśnych, pięknie pachnących
grzybów zrobiliśmy ...czytaj więcej
Kotlety z kaniautor: Aga dnia 22 Paź 2013Grzybiarz ze mnie żaden, z każdym nawet pojedynczym
grzybem musiałam udać się na konsultacje do P., czy jest jadalny, czy też nie. Nigdy nie zbieram
grzybów z paskami, a kanie takowe posiadają. Byłam w tym roku raz na grzybach, najwięcej przyjemności sprawiało mi po prostu chodzenie po lesie, który tak pięknie wygląda i pachnie jesienią. Odpoczynek to niesamowity. P. był kilka
razy i przyniósł kosz
grzybów, a w tym kilka kani. Pyta...czytaj więcej
Serniczki z
gruszką i
sosem karmelowymautor: Aga dnia 17 Paź 2013Serniki są u nas uwielbiane pod każdą postacią. Sernik z różnymi dodatkami, bez dodatków, klasyczny, bądź wymyślny. Jak już wspominałam uwielbiam eksperymenty i nie boję się ich zwłaszcza, gdy mam trochę czasu.
Owoce takie jak
gruszki, czy
jabłka idealnie pasują mi do pieczenia, stają się miękkie, a skórka w gruszkach jest prawie niewyczuwalna. Podpatrzyłam ten przepis u ...czytaj więcej
Ragout – gulasz kuchni francuskiejautor: Aga dnia 14 Paź 2013Uwielbiam eksperymentować, łączyć smaki, próbować. Nie zamykam się na nowe połączenia, a wręcz przeciwnie, jestem coraz bardziej ich ciekawa. Niestety jeszcze do wielu produktów nie mam dostępu, a to z powodu ceny, a to z powodu po prostu braku ich w sklepach z mojej okolicy, bo przecież nie pojadę 100 km, tylko po to, żeby zakupić coś całkiem nowatorskiego, coś co nie gościło jeszcze u mnie w domu. Oczywiście jeżeli
będę przy...czytaj więcej
Szwajcarska zapiekanka serowaautor: Aga dnia 11 Paź 2013Szukałam przepisu na szybkie danie, wertowałam różne blogi i różne książki, nie miałam pomysłu. Mam dni, że
mogę gotować wszystko, ale mam też takie dni, że chętnie bym coś ugotowała, na wszystko mam ochotę, a na nic nie
mogę się zdecydować. Na szczęście takich dni jest zdecydowanie mniej, ale mimo wszystko są. Tak natrafiłam na przepis, który nosi nazwę szwajcarska zapiekanka serowa. W natłoku codziennych obowiązków, ka...czytaj więcej
Puszyste chrusty /
faworkiautor: Aga dnia 6 Paź 2013
Faworki, inaczej chrusty kojarzą mi się z dużą ilością pracy, chudziutkimi, bąbelkowatymi
ciasteczkami, ale również z puchatym
ciastem. Były dwie metody, pierwsza, gdy było więcej czasu, a druga którą Wam dzisiaj przedstawię, gdy tego czasu mniej. Mimo wszystko zawsze zajmowało to sporo czasu, bo wykarmić tyle łasuchów nie było łatwym zadaniem. Ja robię chrusty z mniejszej ilości składników, gdyż jest nas mniej, a najmłodszy...czytaj więcej
Spaghetti carbonara – Włochyautor: Aga dnia 4 Paź 2013
Makarony goszczą na naszym
stole dość często, gdyż są łatwo dostępne, wszyscy je lubimy, różnią się dodatkami i sposobem przyrządzania. Czasami brakuje nam czasu na długie przygotowanie dań w kuchni, a czasami po prostu nie mamy na to siły. Idealnym przepisem na taki zabiegany dzień, w którym marzymy o tym, żeby zjeść szybko coś ciepłego i sycącego jest spaghetti carbonara. Widziałam wiele różnych sposobów przyrządzania te...czytaj więcej
Krokiety z
kapustą,
grzybami i
mięsemautor: Aga dnia 2 Paź 2013Jedne z moich ulubionych, pracochłonne, ale warte tego czasu i zaangażowania, które wkładamy w przygotowanie tego dania. Krokiety te kojarzą mi się przede wszystkim ze świętami, z pięknym zapachem w domu, przygotowaniam i wszystkimi obecnymi zaangażowanymi w dom. Oprócz świąt kojarzą mi się ze specjalnymi zamówieniami u nas w domu. Mama była osobą aktywną, pracującą i w tygodniu nigdy nie było czasu na tak wymagający posiłek. U...czytaj więcej