Wykonanie
Nowy tydzień zaczynam całą masą projektów, z których spora część wiąże się bezpośrednio z blogiem, więc mam nadzieję wkrótce się nimi z
Wami podzielić :) Poza tym obiecałam sobie spełnić wreszcie kilka naszych małych i dużych marzeń, zmienić nieco codzienne rytuały i przeprowadzić te wszystkie długo już obmyślane zmiany. A ponieważ, jak zapewne zdążyliście już zauważyć, lubię od czasu do czasu podzielić się z
Wami fragmentami naszego małego świata, o tym też pewnie niedługo usłyszycie ;)Tymczasem jednak mam dla Was kolejny przepis, tym razem na bardzo smaczny chlebek na zakwasie, z dodatkiem
maślanki i popularnej ostatnio
czarnuszki. Według oryginalnego przepisu
chleb powinien być pszenno-żytni, ale ja nie miałam potrzebnego typu
mąki żytniej, więc wykorzystałam mieszankę mąk pszennych, dodając też nieco pełnoziarnistej. Taka zmiana zupełnie nie zaszkodziła i
chleb, moim skromnym zdaniem, udał się znakomicie :)
Chleb z tego przepisu ma dość zwartą strukturę i wspaniałą, niesamowicie chrupiącą skórkę. Jest umiarkowanie słony, a dodatek
czarnuszki nadaje mu specyficznego aromatu. Jeżeli nie macie w domu
czarnuszki, możecie dodać w zamian na przykład
kminek lub całkiem pominąć dodatki, jeśli za nimi nie przepadacie.Polecam :)*na podstawie przepisu Piotra KucharskiegoSkładniki:350g aktywnego zakwasu żytniego200g
mąki pszennej chlebowej300g zwykłej
mąki pszennej100g
mąki pszennej pełnoziarnistej (możecie dać zwykłą)100ml
wody300ml
maślanki2 łyżeczki
soli1 łyżeczka
czarnuszki (można pominąć)Wykonanie:Wszystkie składniki umieść w dużej misie i wymieszaj drewnianą łyżką. Zagnieć jednolite ciasto, a następnie przełóż je na oprószony
mąką blat i ugniataj przez kolejne 5 – 7 minut, żeby aktywować gluten. Ciasto powinno być elastyczne, ale wciąż delikatnie lepić się do rąk.Gotowe ciasto przełóż ponownie do miski, przykryj szczelnie folią spożywczą i odstaw na 8 – 12 godzin do wyrastania. Mniej więcej w połowie czasu wyrastania można naciągnąć brzegi ciasta pod spód, co sprawi, ze będzie bardziej puszyste, ale nie jest to konieczne.Wyrośnięte ciasto wyrób krótko i uformuj okrągły bochenek, ponownie zaciągając brzegi ciasta pod spód. Misę wyłóż czystą ściereczką, posyp ją dokładnie
mąką i przełóż do niej uformowany bochenek do kolejnego wyrastania. Zakryj wierzch
chleba brzegami ściereczki i odstaw całość na kolejne 3 – 4 godziny.
Chleb w tym czasie wyraźnie zwiększy objętość.Piekarnik rozgrzej do temperatury 220ºC i zaparuj (jeśli pieczesz
chleb na blasze). Wyrośnięty
chleb ułóż na blasze do pieczenia, natnij z wierzchu i wstaw do gorącego piekarnika. Piecz przez około 45 – 50 minut.
Chleb możesz też upiec w żeliwnym garnku. Wstaw garnek razem z przykrywką do zimnego piekarnika, ustaw temperaturę i włącz piekarnik. Gdy piekarnik będzie nagrzany, wyjmij garnek, przełóż do niego (ostrożnie!) wyrośnięty bochenek, natnij i wstaw przykryty do piekarnika. Piecz około 30 minut pod przykryciem, a
potem zdejmij przykrywkę i dopiekaj bochenek kolejne 10 – 15 minut.Upieczony
chleb wyjmij z piekarnika i przełóż na kratkę do odparowania. Wystudź całkowicie (o ile będziesz w stanie się oprzeć ;).Smacznego :)