Wykonanie
Kapusta włoska tak przyrządzona jest świeża i lekka, z ciekawym akcentem w postaci
żurawiny. Bardzo szybka w przygotowaniu.
Kapustę gotujemy w minimalnej ilości
wody, przez krótki czas – dzięki temu jest jędrna i zachowuje swój zielony kolor. Najlepsza jest na świeżo, dlatego warto przygotować ją przed podaniem i nie zostawiać do odgrzewania. Jeśli jednak zostanie Wam na zapas, to można przechować
kapustę w lodówce i odgrzać na patelni z odrobiną
wody – wtedy może jednak stracić kolor.To idealny dodatek do obiadu, na wszelkie przyjęcia, w tym na świąteczny stół. Najlepiej komponuje się z pieczoną gęsiną lub
kaczką.porcje dla 6 do 8 osóbSkładniki1 główka
kapusty włoskiejtrochę
wody30 g
masła1 i 1/2 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki
pieprzu50 g
żurawiny suszonejdo dodania na koniec1 łyżeczka
masłaWykonanie w głębokiej, dużej patelni lub w szerokim garnku nalać nieco
wody – na ok. 1,5 cm wysokości naczynia. Następnie dodać
masło i dać mu się rozpuścić
kapustę poszatkować. Pozbyć się głąba i największych zgrubień z liści
kapustę wrzucić na patelnię z
wodą i
masłem. Doprawić
solą i
pieprzem. Gotować na średnim ogniu przez ok. 10 min. – tylko do momentu gdy
kapusta nieco zmięknie, ale zachowa jędrność. Nie powinna też stracić swojego zielonego koloru. W trakcie, od czasu do czasu zamieszać
kapustę i jeśli zajdzie potrzeba, dolewać małe ilości
wody na 3 minuty przed końcem dorzucić
owoce suszonej żurawiny i przemieszać na koniec dodać łyżeczkę
masła, zdjąć
kapustę z ognia i przemieszać, by
masło się rozpuściło. Jeśli trzeba to można jeszcze doprawić
solą i
pieprzempodawać od razu, na ciepło
Opublikowano: 10 stycznia 2016Przepis Jamesa Martina z programu "
Home Comforts at Christmas".Lubisz? :)Fotokulinarnie na facebookuZobacz także
Zabajone
Pierogi z
truskawkamiZiemniaki ze speckiem i
pietruszkąLeniwe pierogiPlease enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus