ßßß Cookit - przepis na Kapusta włoska z żurawiną

Kapusta włoska z żurawiną

nazwa

Wykonanie

Kapusta włoska tak przyrządzona jest świeża i lekka, z ciekawym akcentem w postaci żurawiny. Bardzo szybka w przygotowaniu.
Kapustę gotujemy w minimalnej ilości wody, przez krótki czas – dzięki temu jest jędrna i zachowuje swój zielony kolor. Najlepsza jest na świeżo, dlatego warto przygotować ją przed podaniem i nie zostawiać do odgrzewania. Jeśli jednak zostanie Wam na zapas, to można przechować kapustę w lodówce i odgrzać na patelni z odrobiną wody – wtedy może jednak stracić kolor.
To idealny dodatek do obiadu, na wszelkie przyjęcia, w tym na świąteczny stół. Najlepiej komponuje się z pieczoną gęsiną lub kaczką.
porcje dla 6 do 8 osób
Składniki
1 główka kapusty włoskiej
trochę wody
30 g masła
1 i 1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
50 g żurawiny suszonej
do dodania na koniec
1 łyżeczka masła
Wykonanie w głębokiej, dużej patelni lub w szerokim garnku nalać nieco wody – na ok. 1,5 cm wysokości naczynia. Następnie dodać masło i dać mu się rozpuścić
kapustę poszatkować. Pozbyć się głąba i największych zgrubień z liści
kapustę wrzucić na patelnię z wodą i masłem. Doprawić solą i pieprzem. Gotować na średnim ogniu przez ok. 10 min. – tylko do momentu gdy kapusta nieco zmięknie, ale zachowa jędrność. Nie powinna też stracić swojego zielonego koloru. W trakcie, od czasu do czasu zamieszać kapustę i jeśli zajdzie potrzeba, dolewać małe ilości wody na 3 minuty przed końcem dorzucić owoce suszonej żurawiny i przemieszać na koniec dodać łyżeczkę masła, zdjąć kapustę z ognia i przemieszać, by masło się rozpuściło. Jeśli trzeba to można jeszcze doprawić solą i pieprzem
podawać od razu, na ciepło
Opublikowano: 10 stycznia 2016
Przepis Jamesa Martina z programu "Home Comforts at Christmas".
Lubisz? :)
Fotokulinarnie na facebooku
Zobacz także
Zabajone
Pierogi z truskawkami
Ziemniaki ze speckiem i pietruszką
Leniwe pierogi
Please enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus
Źródło:http://fotokulinarnie.pl/przepisy/kapusta-wloska-z-zurawina