ßßß Cookit - przepis na Roquefort

Roquefort

nazwa

Wykonanie

Roquefort to francuski ser pleśniowy o ostrym, słodkawym smaku. Ma jasnożółty kolor, jest poprzetykany niebieskawymi żyłkami pleśni.
Jest wytwarzany z owczego mleka, w grotach w okolicy wioski Roquefort-sur-Soulzon (stąd nazwa sera).
To jeden z najstarszych i najbardziej znanych serów. Jego nazwa jest zastrzeżona, ale powstało wiele serów (także z mleka krowiego) naśladujących jego walory smakowe m.in. polski rokpol.
Roquefort świetnie pasuje do sałaty, owoców i sprawdza się jako dodatek do sosów, kiszu albo pasty. Podaje się go często na desce serów. Zaskakująco harmonijne połączenie tworzy z czekoladą.
Sałatka z gruszki i sera roquefort
Steki z sosem z sera pleśniowego roquefort
Źródło:http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/1,88511,4965799,Roquefort.html