ßßß
Fot. Dominik Sadowski / Agencja GazetaCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: średnieIlość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Pleśniak - składniki:4 jajka u 250 g margaryny (kostka)3 szklanki mąki1 szklanka cukru2 łyżki kakao1/2 łyżeczki proszku do pieczeniasłoik dżemu (np. z porzeczekagrestu)ewentualnie cukier wanilinowy1/2 zapachu rumowego lub arakowegoPleśniak - sposób przygotowania: Przesiać mąkę, dodać proszek, cukier (plus cukier wanilinowy), posiekać margarynę, żółtka, wyrobić ciasto. Podzielić ciasto na 3 części - do jednej dodać kakao - schłodzić (1 godz. w lodówce). Pierwszą część ciasta rozkruszyć (albo zetrzeć na tarce) na blasze wysmarowanej margaryną (i posypanej bułką tartą zmieszaną z wiórkami kokosowymi), na to położyć dżem, na to część z kakao. Białka ubić z łyżeczką cukru, rozsmarować na cieście, zetrzeć na pianę pozostałą część ciasta. Piec około 40 minut w temp. 180 st. C.Pleśniak - ciasto o wielu twarzach
Pleśniak, nazywany również skubańcem, strzępcem, przekładańcem, fugą lub fugowcem, to jedno z ciast, które wiele osób wspomina z sentymentem. - U mnie w domu to się nazywało ciasto szampańskie i rządziło na imprezach urodzinowych w latach osiemdziesiątych - wspomina na forum.gazeta.pl; Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > źródło: Okazje.info Domowe ciasto, które podczas pieczenia wypełni cały dom słodkim aromatem. Pleśniak Składniki: 4 jajka u 250 g margaryny (kostka) 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 2 łyżki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia słoik dżemu (np. zWięcej o Pleśniak