Wykonanie
Do wrzącej
wody ( około 250 ml ) w rondelku wsypać około 2 łyżeczek
kawy, gotować chwilęPozostawić
napój na chwilę w rondelkuPrzecedzić przez sitko, dosłodzić
miodem.To smaczna alternatywa dla
kawy kofeinowej :)Mnie smakuje tylko na gorąco.Do gotowania
kawy powinien służyć rondelek który używamy tylko do tego celu.Producenci kaw sypanych polecają również parzenie
kawy zbożowej w ekspresie lub kawiarce. Mnie smakuje najlepiej metodą jak wyżej.A jak Wy przyrządzacie
kawę zbożową ?"Podczas gdy tradycyjna
kawa zwiększa ciśnienie
krwi i podnosi poziom tłuszczów we
krwi, a także powoduje wzmożone wydzielanie insuliny przez trzustkę, co obniża poziom
cukru we
krwi i zakwasza treść żołądka,
kawa zbożowa nie zawierająca kofeiny nie pobudza wydzielania kwasów żołądkowych. Jej składniki wpływają na przyspieszenie przemiany materii oraz ułatwiają trawienie.Polecana jest więc o sobom, które się odchudzają lub mają problemy z żołądkiem oraz ludziom nerwowym, z nadciśnieniem, nadkwasotą, owrzodzeniem przewodu pokarmowego, z niewydolną śledzioną, wątrobą, nerkami i jelitami, a także dzieciom, kobietom w ciąży i kobietom karmiącym piersią.
Kawa zbożowa podawana z
mlekiem posiada dodatkowe zalety, ponieważ zwiększa przyswajalność
białka oraz magnezu przez organizm. Jest też idealnym rozwiązaniem dla ludzi, którzy kochają smak
kawy, a muszą zwracać uwagę na własne zdrowie."