ßßß

Oto moja kawiarka starcza na 3 kawy jest to oryginalna włoska kawiarka firmy Gat.
Kawiarka składa się z:dolny zbiornik na wodęlejek z filtremgórny zbiornik na kawęfiltr pod górnym zbiornikiemuszczelkazawór bezpieczeństwa znajdujący się w zbiorniku na wodę


Napełniamy dolny zbiornik zimną wodą nie przekraczając zaworu bezpieczeństwa, woda nigdy nie powinna dotykać dna lejka z filtrem.Następnie umieszczamy lejek z filtrem i napełniamy go zmieloną kawą - należy pamiętać by kawa nie była zbyt drobno zmielona, kawę możemy delikatnie łyżeczką ubić ale niezbyt mocno, należy zwrócić uwagę by kawa nie pozostała na obrzeżach lejka z filtrem i gwincie.Skręcamy górny zbiornik z dolnym mocno dokręcając.Stawiamy kawiarkę na palnik - należy dostosować wielkość płomienia do wielkości dna kawiarki.Gdy usłyszymy lekki świst oznacza to że woda całkowicie przepłynęła przez kawę i należy ściągnąć kawiarkę z gazu.Rozlewamy kawę do filiżanek :), pamiętajmy by do tak mocnej kawy podać szklankę lub większy kieliszek wody by odkwasić organizm. Można oczywiście ją rozcieńczyć wrzątkiem i dodać śmietankę :).Co zrobić by nasza kawiarka nas długo cieszyła:zawsze myjemy kawiarkę w ciepłej wodzie bez detergentów delikatnymi myjkamidokładnie osuszamy kawiarkę po jej umyciurozkręcamy kawiarkę dopiero po jej wystudzeniunie wolno zanurzać gorącej kawiarki w zimnej wodziegdy nie będziemy dłużej używać kawiarki przechowujmy ją najlepiej rozkręconąSpodobała wam się kawiarka możecie zakupić ją na stronie Rossi.plhttp://www.rossi.pl/19182_gat_vip_aroma_kawiarka_przelewowa_103403.rossi







Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy