ßßß
Składniki na formę 25x30 cm:5-6 gruszek1 szklanka mąki pszennej1/2 szklanki mąki ziemniaczanej3/4 szklanki cukru100g masła3 jaja1 łyżeczka proszku do pieczenia2 łyżki kwaśnej śmietanycynamon do posypaniaWykonanie:Masło ucieramy z cukrem. Następnie kolejno dodajemy jaja. Potem wsypujemy obie mąki przesiane wraz z proszkiem do pieczenia, a na końcu śmietanę. Całość wyrabiamy na jednolite ciasto. Wykładamy je do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Gruszki obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych i ogonków i kroimy w dużą niedbałą kostkę. Mieszamy je z cynamonem i układamy ciasno na cieście.Pieczemy 35-40 minut w temp. 160C.
Życzę Wam smacznego! :-)