ßßß Cookit - przepis na Grusznik z cynamonem albo.. bez :-)

Grusznik z cynamonem albo.. bez :-)

nazwa

Wykonanie

Na początek trochę słowotwórstwa. Do dziś ciacho według tego przepisu gościło na moim stole wyłącznie jako jabłecznik. Zmiana owoców automatycznie spowodowała zmianę nazwy i z jabłecznika zrobił się... grusznik :-).
Ciasto jest niziutkie i w związku z tym mocno owocowe. W przepisie widnieje cynamon, ale tym razem z niego zrezygnowałam, gdyż wśród pożeraczy przewidywana była osoba cynamonu nie cierpiąca. Mój grusznik to kolejny przykład ciasta ekspresowego i bardzo prostego w przygotowaniu.
Składniki na formę 25x30 cm:
5-6 gruszek
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
100g masła
3 jaja
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kwaśnej śmietany
cynamon do posypania
Wykonanie:
Masło ucieramy z cukrem. Następnie kolejno dodajemy jaja. Potem wsypujemy obie mąki przesiane wraz z proszkiem do pieczenia, a na końcu śmietanę. Całość wyrabiamy na jednolite ciasto. Wykładamy je do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Gruszki obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych i ogonków i kroimy w dużą niedbałą kostkę. Mieszamy je z cynamonem i układamy ciasno na cieście.
Pieczemy 35-40 minut w temp. 160C.
Życzę Wam smacznego! :-)
Źródło:http://swiatpachnieszarlotka.blogspot.com/2012/09/grusznik-z-cynamonem-albo-bez.html