ßßß Cookit - przepis na Domowy golden syrup - złocisty dodatek do ciast i deserów

Domowy golden syrup - złocisty dodatek do ciast i deserów

nazwa

Składniki

Wykonanie

Golden syrup coraz częściej pojawia się na naszych stołach, dzięki przepisom na ciasta i desery, pochodzącym z krajów anglojęzycznych. Tam jest bardzo popularnym składnikiem receptur na rozmaite słodkości. U nas wciąż niełatwo go dostać, więc często bywa zastępowany miodem. Tymczasem, warto wiedzieć, że złocisty syrop można w prosty sposób przygotować w warunkach domowych.
Składniki na ok 1 l syropu:
1200g cukru
50 ml zimnej wody
600ml wrzątku
2 plastry cytryny
Wykonanie:
Do rondelka wkładamy 200g cukru i zalewamy je 50 ml wody. Podgrzewamy i gotujemy poruszając naczyniem, do czasu aż cukier skarmelizuje się na ciemnozłoty kolor. Następnie dodajemy 600ml wrzątku, 1000g cukru oraz cytrynę. Całość gotujemy na wolnym ogniu przez ca 45 minut, od czasu do czasu mieszając. Gotowy syrop studzimy i przelewamy do słoików. Gorący może wydawać się zbyt rzadki, ale stygnąc nabierze odpowiedniej gęstości. Golden syrup możemy przechowywyać nawet przez rok, pod warunkiem, że umieścimy go w chłodnym miejscu.
Życzę Wam smacznego! :-)
Źródło:http://swiatpachnieszarlotka.blogspot.com/2012/10/domowy-golden-syrup-zocisty-dodatek-do.html