Wykonanie
Golden
syrup coraz częściej pojawia się na naszych stołach, dzięki przepisom na ciasta i desery, pochodzącym z
krajów anglojęzycznych. Tam jest bardzo popularnym składnikiem receptur na rozmaite słodkości. U nas wciąż niełatwo go dostać, więc często bywa zastępowany
miodem. Tymczasem, warto wiedzieć, że złocisty
syrop można w prosty sposób przygotować w warunkach domowych.
Składniki na ok 1 l
syropu:1200g
cukru50 ml zimnej
wody600ml wrzątku2 plastry
cytrynyWykonanie:Do rondelka wkładamy 200g
cukru i zalewamy je 50 ml
wody. Podgrzewamy i gotujemy poruszając naczyniem, do czasu aż
cukier skarmelizuje się na ciemnozłoty kolor. Następnie dodajemy 600ml wrzątku, 1000g
cukru oraz
cytrynę. Całość gotujemy na wolnym ogniu przez ca 45 minut, od czasu do czasu mieszając. Gotowy
syrop studzimy i przelewamy do słoików. Gorący może wydawać się zbyt rzadki, ale stygnąc nabierze odpowiedniej gęstości. Golden
syrup możemy przechowywyać nawet przez rok, pod warunkiem, że umieścimy go w chłodnym miejscu.
Życzę Wam smacznego! :-)