ßßß Cookit - przepis na Ciasto Amaretti z likierem Cointreau

Ciasto Amaretti z likierem Cointreau

nazwa

Wykonanie

Na pierwszy rzut oka niepozorny wypiek (ot, zwykłe ciasto ucierane), jednak zaskakuje szlachetnością i pełnią bardzo bogatego smaku. Migdałowe ciasteczka amaretti, Cointreau, skórka pomarańczy, dżem pomarańczowy oraz czekolada stanowią niezykle udany i wykwintny kwintet. Tuż po upieczeniu ciasto jest mocno wilgotne, wręcz rozpływa się w ustach. Urzekło mnie, więc gorąco polecam je Waszej uwadze.
Źródło przepisu
Składniki na tortownicę o śr. 20 cm:
20 ciasteczek amaretti + 3 dodatkowo
200g masła
150g cukru
75g mąki pszennej
5 jaj
1 łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie - w oryginalnym przepisie proszku nie ma)
100g czekolady deserowej
1/2 łyżki skórki otartej z pomarańczy
2 łyżki likieru pomarańczowego np. Cointreau
2 łyżki dżemu pomarańczowego, najlepiej takiego z kawałkami skórki
Wykonanie:
Odzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy sztywną pianę. 20 ciasteczek amaretti rozdrabniamy na pył. Czekoladę kroimy na malutkie kawałeczki. Ucieramy masło z cukrem, kolejno dodając żółtka. Następnie wlewamy alkohol, wsypujemu pokruszone ciasteczka, skórkę pomarańczową, mąkę i proszek do pieczenia (opcjonalnie). Na końcu dodajemy czekoladę i całość delikatnie łączymy z pianą. Tortownicę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wykładamy do niej ciasto. Pieczemy 40-50 minut w temperaturze 175C. Dżem lekko podgrzewamy i smarujemy nim wierzch upieczonego, ciepłego ciasta. Rozdrabniamy pozostałe 3 ciasteczka i posypujemy nimi wartswę dżemową.
Życzę Wam smacznego! :-)
Źródło:http://swiatpachnieszarlotka.blogspot.com/2012/12/ciasto-amaretti-z-likierem-cointreau.html