Wykonanie

Na pierwszy rzut oka niepozorny wypiek (ot, zwykłe ciasto ucierane), jednak zaskakuje szlachetnością i pełnią bardzo bogatego smaku.
Migdałowe ciasteczka amaretti, Cointreau, skórka
pomarańczy,
dżem pomarańczowy oraz
czekolada stanowią niezykle udany i wykwintny kwintet. Tuż po upieczeniu ciasto jest mocno wilgotne, wręcz rozpływa się w ustach. Urzekło mnie, więc gorąco polecam je Waszej uwadze.Źródło przepisu

Składniki na tortownicę o śr. 20 cm:20
ciasteczek amaretti + 3 dodatkowo200g
masła150g
cukru75g
mąki pszennej5 jaj1 łyżeczka
proszku do pieczenia (opcjonalnie - w oryginalnym przepisie proszku nie ma)100g
czekolady deserowej1/2 łyżki skórki otartej z
pomarańczy2 łyżki
likieru pomarańczowego np. Cointreau2 łyżki
dżemu pomarańczowego, najlepiej takiego z kawałkami skórkiWykonanie:Odzielamy
żółtka od
białek. Z
białek ubijamy sztywną pianę. 20
ciasteczek amaretti rozdrabniamy na pył.
Czekoladę kroimy na malutkie kawałeczki. Ucieramy
masło z
cukrem, kolejno dodając
żółtka. Następnie wlewamy
alkohol, wsypujemu pokruszone
ciasteczka,
skórkę pomarańczową,
mąkę i
proszek do pieczenia (opcjonalnie). Na końcu dodajemy
czekoladę i całość delikatnie łączymy z pianą. Tortownicę smarujemy
masłem i posypujemy
bułką tartą. Wykładamy do niej ciasto. Pieczemy 40-50 minut w temperaturze 175C.
Dżem lekko podgrzewamy i smarujemy nim wierzch upieczonego, ciepłego ciasta. Rozdrabniamy pozostałe 3
ciasteczka i posypujemy nimi wartswę
dżemową.

Życzę Wam smacznego! :-)