Wykonanie
W miniony piątek wzięłam udział w konferencji prasowej z okazji premiery nowej
serii piekarników do zabudowy
marki Bosch. Spotkanie zorganizowano w centrum konferencyjnym Stadionu Narodowego.
Firma Bosch zaprezentowała wiele modeli
serii 8, ale mój zachwyt wzbudził egzemplarz najbardziej zaawansowany technologicznie (czyt.: najbardziej wyczesany ;-)). Wyposażono go w unikalny system grzania 4D, zapewniający doskonałe rozprowadzanie ciepła, a przy tym znacznie bardziej efektywne działanie. Należy wspomnieć, że dzięki zainstalowaniu bardzo cichego wentylatora, jak również bezszczotkowego silnika DC EcoSilence piekarnik podczas pracy jest prawie niesłyszalny. Wentylator obraca się na przemiennie w obydwu kierunkach, przez co zapewnia niezwykle efektywne rozprowadzanie ciepła po całej komorze piekarnika. W związku z tym, przygotowywane potrawy ogrzewane są równomiernie ze wszystkich stron.
System 4D to nie jedyna nowinka zastosowana w piekarniku
Serii 8. Wyposażono go również w zainstalowany w tylnej części komory sensor PerfectBake, jak również system PerfectRoast służący do mierzenia temperatury
pieczonych mięs.PerfectBake zapewnia pomiar wilgotności potrawy poprzez mierzenie koncentracji tlenu w piekarniku. PerfectRoast natomiast pozwala dokładnie zmierzyć temperaturę we wnętrzu
pieczonego mięsa, lub
ryby i w to w
trzech różnych miejscach jednocześnie. Dzięki tym danym potrawa pozostaje soczysta oraz istotnie zyskuje na smaku.
Piekarnik posiada także funkcję Bosch Assist umożliwiającą użytkownikom przygotowywanie różnych potraw za jednym naciśnięciem przycisku. Jego dodatkową zaletą jest wbudowany moduł
wifi, komunikujący się ze smartfonem lub tabletem, dzięki
czemu funkcjami piekarnika urządzenia można sterować zdalnie.Elementem wyróżniającym całą
serię jest intuicyjny pierścień sterujący (widoczny na zdjęciu powyżej), który dzięki funkcji PerfectChef pozwala użytkownikowi idealnie dobrać optymalne ustawienia piekarnika (rodzaj grzania, temperaturę, czas pieczenia, rodzaj użytej formy, rodzaj ciasta etc)
Opcją która mnie osobiście mocno podekscytowała jest możliwość pieczenia z dodatkiem pary, która zapewnia potrawie odpowiednie nawilżenie i chroni ją przed wysuszeniem .Bardzo przypadło mi do gustu również wzornictwo . Im dłużej przyglądałam się sprzętom podczas konferencji oraz prezentacjom ich możliwości, tym silniej utwierdzałam się w przekonaniu, że chcę
mieć taki piekarnik we własnej kuchni. Chcieć, wbrew obiegowemu powiedzeniu, nie zawsze jest tożsame z móc, ale podchodzę optymistycznie i.. nie
tracę nadziei.
Po części oficjalnej spotkania, pełna wrażeń mogłam nieco..ochłonąć przy lunchu ...
Wszystkich ciekawskich i bardziej dociekliwych, zapraszam na fanpejdż bloga na FB, gdzie udostępniam filmik prezentujący piekarnik jako żywo. Posta, o którym
mowa, należy szukać pod datą 8 maja 2015.
Do przeczytania ponownie wnet! :-)