Wykonanie

Dziś będzie o
szałwii hiszpańskiej, a dokładniej o jej nasionach, znanych powszechnie pod nazwą nasiona chia i zaliczanych do najzdrowszej żywności na świecie (tzw. superfoods). Faktycznie, nie są to zwykłe nasionka, lecz prawdziwa bomba naszpikowana substancjami odżywczymi, błonnikiem oraz kwasami tłuszczowymi Omega-3.Zobaczcie tylko, co zawiera w sobie nieduża (28g) porcja nasion chia:błonnik: 11 gramów
białko: 4 gramytłuszcz: 9 gramów (z czego 5 gramów to Omega-3)wapń: 18% ZDS (zalecane dzienne spożycie)mangan: 30% ZDSmagnez: 30% ZDSfosfor: 27% ZDSNasiona chia warto wprowadzić do swojego jadłospisu. Jest to bardzo proste zadanie, gdyż z racji neutralnego smaku są szalenie uniwersalne. Dodatkowo, nie wymagają mielenia przed spożyciem.Można je jeść na surowo lub jako dodatek do sałatek, surówek,
ryżu,
makaronu, warzyw,
jogurtu,
twarogu, deserów. Ze względu na zdolność wchłaniania
wody i tłuszczu, nasiona chia świetnie sprawdzą się również jako zagęstnik do zup i
sosów.Zalecane spożycie to 40 g (około 3 łyżek stołowych) dziennie, podzielone na 2 porcje.Nasiona chia kupicie w wielu miejscach w Internecie, a także w stacjonarnych sklepach lub stoiskach ze zdrową żywnością .

Składniki na 4 duże porcjepuszka
mleka kokosowego2/3 kg
malin4 łyżki nasion chia1 duży dojrzały
bananksylitol w ilości: do smaku3 łyżki
wodyWykonanie:Nasiona chia zalewamy
mlekiem koksowym, mieszamy.Odstawiamy na 10 minut, ponownie mieszamy i przekładamy do szklanych pucharków.
Banana obieramy ze skóry i kroimy w plasterki.
Maliny i
banany dusimy na patelni na wodzie, dodając w trakcie
ksylitol.Po ca 10-15 minutach, odkładamy 4 solidne łyżki naszych
owoców (po 1 łyżce na porcję deseru), a pozostałe wrzucamy do blendera i miksujemy na niezbyt gładki mus.Pucharki z naszym kremem
kokosowym dopełniamy musem
malinowym i umieszczamy w lodówce. Serwujemy mocno schłodzone.

Życzę Wam Smacznego! :-)COLLAGENOHOLICS - KOLAGENOHOLICY Naturalny Polski Kolagen Przeciw Zmarszczkom i Objawom Starzenia Się Skóry