ßßß Cookit - przepis na torcik mleczny

torcik mleczny

nazwa

Wykonanie

Jeśli lubicie mleko w proszku to ten torcik na pewno trafi w Wasz gust.Warstwy wilgotnego ciasta przełożone są kremem mlecznym a całość przełamuje kwaśny posmak powideł śliwkowych. Ciasto nie jest przesłodzone ale jeśli mleko w proszku to nie Wasz smak, to nie próbujcie go piec. Ten smak tutaj dominuje więc trzeba go naprawdę lubić. My uwielbiamy wszystko z dodatkiem mleka w proszku więc nam bardzo smakował:)
*Jako bazę tortu wykorzystałam przepis na ciasto mleczne ze starego wycinka z Poradnika Domowego jeszcze z lat 90-tych.
*tortownica 21 cm:
Składniki: na ciasto:
250 g masła
1 szklanka cukru
1 i 1/2 szklanki mleka
4 szklanki mąki
łyżeczka sody
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
2 łyżki powideł śliwkowych
3 jajka na krem:
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
2 szklanki mleka w proszku pełnego (odtłuszczone granulowane się nie nadaje)
kostka masła na polewę:
1/2 kostki masła
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki kakao
2 łyżki wrzątku
2 łyżki kory mlecznej (możecie ją kupić w sklepie Słodki Świat tutaj: (klik)
dodatkowo:
300 g powideł śliwkowych (lub innego kwaśnego dżemu)
1/2 szklanki posłodzonej kawy
Przygotować ciasto: masło, mleko, cukier i kakao zagotować i wystudzić. Do zimnej masy wmiksować żółtka a następnie mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Białka ubić na pianę i delikatnie wmieszać do ciasta. przełożyć je do foremki wyścielonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 45 minut. Wystudzić. Zimne ciasto przekroić na trzy blaty, jeśli urośnie z "górką" to należy ją ściąć do równa (ja te okrawki wykorzystałam do zrobienia bajaderki).
Przygotować krem: mleko i cukier zagotować, wystudzić. Miękkie masło utrzeć na puch, ucierając dodawać na zmianę po trochę mleka w proszku i wystudzonego mleka z cukrem. Na paterze umieścić dolny blat ciasta. nasączyć go kawa i posmarować połową powideł. Wyłożyć połowę kremu i przykryć ciastem. Tak jak poprzednio ciasto naponczować, posmarować powidłami i wyłożyć resztę kremu mlecznego. Przykryć ostatnim blatem ciasta.
Masło, kakao i cukier puder zagotować. Dodać wrzątek i mieszać aż polewa zgęstnieje. kiedy trochę przestygnie polać torcik i posypać kora z czekolady. Wstawić do lodówki, żeby masa zastygła. Najlepiej smakuje po lekkim ogrzaniu, radę wyjąć z lodówki na kwadrans przed podaniem.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2016/01/torcik-mleczny.html