ßßß Cookit - przepis na CHAŁKA MAŚLANA

CHAŁKA MAŚLANA

nazwa

Wykonanie

Chałka pieczona w domu i to maślana jest rewelacyjna. W przygotowaniu nie aż tak trudna jakby się to wydawało. Zaplotłam ją z czterech pasków ciasta, w kształt nie podłużny ale na okrągło. Po upieczeniu wyszła piękna okrągła chałka.
SKŁADNIKI :
3 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
3/4 szklanki ciepłego mleka
20 g świeżych drożdży
1 jajko
1 cukier waniliowy
100 g roztopionego masła
1/4 szklanka cukru
lukier i posypka do udekorowania chałki
PRZYGOTOWANIE :
Drożdże mieszamy w połowie mleka aż się rozpuszczą. Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukry, wbijamy jajko, wlewamy mleko i rozpuszczone drożdże ( nie musimy czekać aż wyrosną ).
Składniki dobrze wyrabiamy aż powstanie jednolite, elastyczne i gładkie ciasto. Gdyby było zbyt rzadkie dosypujemy mąki. Nakrywamy je ściereczką i pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoja objętość , ponownie zagniatamy na stolnicy. Dzielimy je na cztery kawałki z których formujemy podłużne wałki. Wałki zaplatamy naprzemiennie aż powstanie mała, okrągła chałka ( ilustracja poniżej ). Przekładamy ją na wysmarowaną olejem blaszkę. Czekamy 15 minut aby ładnie podrosła. Pieczemy 30 minut w nagrzanym piekarniku do 180-190 *C.
Po ostudzeniu polewamy lukrem i posypujemy posypką.
Chałka jest pyszna również na drugi i trzeci dzień. Smacznego.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2015/12/chaka-maslana.html