ßßß Cookit - przepis na Szarlotka z budyniem

Szarlotka z budyniem

nazwa

Wykonanie

Od kiedy tylko pamiętam uwielbiałam szperać w kulinarnych gazetach mamy lub w jej notesie, gdzie znajdują się wszelkie sprawdzone i ulubione przepisy, chociaż niektóre już zapomniane. Jako malutka dziewczynka mogłam jedynie porysować w nim kwiatki i to jeszcze w wyznaczonym miejscu! Jednak teraz mogę z niego bezkarnie korzystać i odświeżać jej przepisy, tak przez nas wszystkich lubiane.
Ten przepis ma spokojnie ponad 25 lat . Kiedy mama wzięła kawałek tuż po upieczeniu, to stwierdziła, że jej z pewnością nie była tak smaczna, a to pewnie dlatego, że ja wkładam w to więcej pasji i miłości. Nie mogę się zgodzić z jej pierwszym stwierdzeniem, ale z drugim zdecydowanie tak :)
Składniki:
1kg jabłek
250g masła roślinnego
4 jajka
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 budynie waniliowe na 3/4l mleka
1 litr mleka
Przygotowanie:
Jabłka obieramy i kroimy w grubszą kostkę. Wrzucamy je do garnka i prużymy z niewielką ilością wody. Dodajemy cukier do smaku.
Margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy żółtka. Stopniowo wsypujemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy ubitą pianę z białek- bardzo powoli i dokładnie.
Budyń z 2 opakowań gotujemy w 1 litrze mleka.
Tortownicę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wykładamy 3/4 ciasta i równomiernie rozprowadzamy. Następną warstwą są jabłka oraz gorący budyń. Na sam wierzch układamy pozostałe ciasto. Całość pieczemy w 180 stopniach przez 50 minut.
Smacznego :)
Źródło:http://kamciss-zyciezesmakiem.blogspot.com/2016/01/szarlotka-z-budyniem.html