Wykonanie
Owsiane
ciasteczka - czy ktoś ich nie lubi? Można bez wyrzutów sumienia sięgnąć po "jeszcze jedno", bo przecież są takie zdrowe - chyba samo słowo "owsiane" brzmi jakoś tak usprawiedliwiająco. Dość kruche, nie za twarde, a na wierzchu pyszna posypka z apetycznie opieczonych
orzechów laskowych. Do tego poranna
kawa albo kubek
mleka - pycha! :)
Składniki (pełna blacha
ciasteczek)80 g miękkiego
masła6 łyżek
cukru2 łyżeczki
miodu (lub dodatkowe łyżeczki
cukru)1
jajkookoło 120 g
mąki pszennej (może być np. pełnoziarnista i zwykła pół na pół)80 g
płatków owsianych1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej1-2 garście
rodzynek (wymoczonych i odsączonych)1-2 garście
orzechów laskowychPrzygotowanie:
Orzechy uprażyć na suchej patelni, żeby łatwiej można było zdjąć łupiny. Usunąć łupinki lub chociaż ich większość (mi nie udało się w całości),
orzechy posiekać.
Masło i
cukier utrzeć na puszystą masę. Dodać
miód oraz
jajko i ucierać jeszcze chwilę. Następnie dodać
mąkę, proszek,
sodę,
płatki owsiane,
rodzynki oraz większość
orzechów (zostawić część do obsypania wierzchu
ciastek) i dokładnie wymieszać. Gdyby ciasto było zbyt kleiste, dodać odrobinę jasnej
mąki. Z ciasta formować kulki (wielkości
orzecha włoskiego), układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze zostawiając nieco miejsca wokół. Każdą kulkę lekko spłaszczyć widelcem i posypać posiekanymi
orzechami, lekko wciskając je palcami. Piec około 20 minut w temperaturze 180°C aż będą złociste. Wystudzić na kratce. Smacznego! :)